videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Zemlja jednog Vulina, ali dva Aleksandra

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije i njegova posljednja izjava o srpskom svijetu, stanu u jednu rečenicu. Nacionalista devedesetih, i trideset godina kasnije sanja isti san. Velika Srbija se teško izgovara, lakše i pitomije zvuči kao srpski svijet no, zadatak je identičan. Ujediniti Srbe gdje god žive, zaokružiti teritoriju, a dok se to radi, slati poruke da Srbija poštuje teriotorijalni integritet i suverenitet države. Srbija je zemlja jednog Vulina, ali dva Aleksandra.

"Zadatak ove generacije političara je stvaranje srpskog sveta, odnosno da objedini Srbe gde god budu živeli", rekao je Aleksandar vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Bolje, ali i oni malo manje upućeni poznavaoci lika i djela Aleksandra Vulina jedinstveni su u ocjeni da u političkoj biografiji nekad prvog do porodice Milošević, a sada prvog do Vučića, ovakva izjava nije promjena kursa zauzetog početkom devedesetih godina, već zapravo ideološki nastavak srbijanske politike destabilizacije, tenzija i pretenzija. 

"Mislim da Vulinove rečenice na konvenciji njegove stranke su nova ili stara agenda srpske hegemonističke politike na balkanu koja je od nekadašnjeg sna Velike Srbije došla u jednu sintagmu koja zvuči politički manje opasna a to je srpski svet", kaže reditelj Dino Mustafić.

Nije to ništa novo, ideja velike srbije se transformisala u ideju srpskog sveta i vidimo da kerberi Aleksandra Vučića, prije svega Vulin, tu ideju reklamiraju na sva zvona i naravno da nas to vodi do novih zatezanja na balkanu i do onoga što je suprotno relaksiranju odnosa i tenzija i to je jedna ratnohuškačka retorika koja je uvijek prisutna i sad je izrasla u srpski svet", naveo je novinar i publicista Dragan Bursać.

Zanimljiv je fenomen kojeg zvanični Beograd već godinama forsira, kako ministar u Vladi Srbije Vulin zapravo iznosi vlastiti politički stav, a ne zvaničan stav Vlade Srbije niti stranke Aleksandra Vučića sa kojom je Vulin u koaliciji. Osim toga, ni ova, a ni prethodne, u najmanju ruku
ratnohuškačke izjave, nisu bile teren za osudu nego za tumačenja kako je Vulin mislio jedno, rekao drugo, a zapravo je sve na kraju protumačeno na treći način. Dino Mustafić upravo u ovome vidi duplu ulogu predsjednika Srbije za kojeg kaže da je svojim pijunima podijelio uloge srpskih nacionalista, dok se on predstavlja:

"Kao dobri momak, onaj koji je komunikativan sa EU, sa kojim se može razgovarati racionalno kao neko ko donosi mir na Balkanu, smirivati te strasti i govoriti o teritorijalnom integritetu a u isto vrijeme graditi od te milozvučne diplomatije graditi jedan nestabilan ambijent u kojem će podrivati ne samo BiH, nego i Crnu Goru a dobrim dijelom i Sjevernu Makedoniju, a sve u jeku pregovora sa Kosovom jer je očito da je to ključna tačka srpskog nacionalnog ptanja u kojoj se do sada nije pojavio niti jedan političar koji se spreman da prizna stanje na terenu i činjenicu da je Kosovo već odavno nezavisna država."

Zato jeste plejada drugih, često predvođena Aleksandrom Vulinom, koji za očit zadatak imaju transformaciju ideje Velike Srbije u ideju srpskog sveta, a sve da bi unutrašnji problemi, pa i oni sa Kosovom, bili manje važni i prioritetni za rješavanje. Objašnjava Bursać i dodaje da sve to predvodi režim Aleksandra Vučića koji, nacionalističkom ishranom, tovi vlastiti narod. 

"To je država koja je posrnula u gotovo svakom polju, a stala im je ta velikosrpska ideologija i na konto toga Aleksandar Vučić ima plebiscitarnu podršku i u skupštini i on ne vidi zašto bi prestao da srbuje."

A i kako očekivati zaokret kada takva politika donosi stabilnu vlast, okrupnjavanje oko nacionalnih pitanja i konstantna uvjeravanja da je Srbija lider u euroatlanstkim i ekonomskim pitanjima na Balkanu. Ipak, važnija pretpostavka koja otklanja svaku sumnju da su ovakve poruke stvar prošlosti, jeste ne jedan ili dva, već tri memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti. Pokušati bez rata, sukoba i nasilja objediniti u jedan politički prostor teritoriju gdje žive Srbi. Mustafić kaže da je taj zadatak iz memoranduma, kada je naša zemlja u pitanju, dobrim dijelom ostvaren. Podsjetmo da se učenici iz entiteta RS školuju po nastavnom planu i programu države Srbije. 

federalna.ba

Aleksandar Vulin Aleksandar Vučić srpski svet
Albin Kurti Aleksandar Vučić Josep Borrell
0 06.08.2022 11:07
Aleksandar Vučić Albin Kurti Srbija Kosovo Brisel
0 04.08.2022 21:09
Aleksandar Vučić Jens Stoltenberg
0 03.08.2022 17:23
Aleksandar Vučić Srbija Bošnjaci
0 02.08.2022 21:09