ZDK spreman za kontinuirano provođenje programa ranog otkrivanja raka dojke
(Izvor: Fena/Press službe ZDK)

ZDK spreman za kontinuirano provođenje programa ranog otkrivanja raka dojke

Zeničko-dobojski kanton spreman je za kontinuirano provođenje programa ranog otkrivanja raka dojke, a tim zdravstvenih stručnjaka iz italijanske regije Pijemonte, koji trenutno boravi u ZDK, će svojim angažmanom doprinijeti dodatnom osnaživanjanju naših stručnjaka, ali i mamografske prevencije.

Tim povodom je jučer održan sastanak premijera ZDK Nezira Pivića i predstavnika zdravstvenih ustanova - Instituta za zdravlje i sigurnost hrane INZ, Kantonalne bolnice Zenica, Opće bolnice Tešanj, Zavoda zdravstvenog osiguranja te Ministarstva zdravstva, s predstavnicima partnerske organizacije iz italijanske regije Pijemonte, RE-TE. Ong. - Udruženja tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju iz Torina.

Projekt ranog otkrivanja karcinoma dojke u ZDK-u se provodi od 2018. godine, a od 2020. kao organizirani skrining uz podršku italijanskih partnera.

Partneri iz Italije su omogućili kupovinu jednog mamografa, osigurali sredstva za kupovinu do tri tomosinteze, a sve vrijeme su radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administartivnog skrining centra te nabavili softver koji omogućuje da se na sofisticiran način upravlja procesom skrininga.

Vlada ZDK-a je u prvoj fazi izvršila nabavku jednog mamografa za Kantonalnu bolnicu Zenica, a potom i za Opću bolnicu Tešanj, koji će danas biti pušten u rad, a u toku je nabavka mamografa za potrebe Doma zdravlja Visoko.

Također, stvorila je zakonske pretpostavke i usvojila program ranog otkrivanja karcinoma dojke, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja osigurao potrebna sredstva, te osigurala sredstva za neosigurana lica.

Premijer Pivić je rekao da je Vlada uradila sve što je potrebno kako bi ZDK uveo program organiziranog ranog otkrivanja karcinoma dojke, kakav trenutno nema niko u BiH.

- Projekt je imao punu podršku Vlade ZDK-a, a ta podrška neće izostati ni u budućnosti – kazao je Pivić te zahvalio partnerima iz regije Pijemonte koji i pružaju podršku. Vlada je odlučna da napravi snažan iskorak u oblasti zdravstva, a paralelno s ovako važnim projektima, radimo na generacijskom projektu izgradnje Nove bolnice sa oko 850 kreveta za 400.000 osiguranika - rekao je premijer Pivić.

Predstavnik RE-TE. Ong. iz Torina Lucca Gilbert je naglasio da je projekt imao dobar odjek i pozitivne reakcije u institucijama Ujedinjenih naroda i Evropske unije, ali i Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu civilnih poslova BiH zbog čega će ZDK biti prepoznat kao ekspert u novom petogodišnjem projektu prevencije karcinoma kojeg ova organizacija planira provesti na nivou BiH.

ZDK ima odličnu dugogodišnju saradnju s regijom Pijemonte, a ranije započeti projekt skrininga papa brisa, odnosno ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice, rezultirao je otvaranjem onkologije i radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica, čije je opremanje finansirala Italijanska agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), saopćeno je iz Press službe ZDK.

federalna.ba/Fena

ZDK rano otkrivanje rak dojke