videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

ZDK dobio registre zaposlenih i imenovanih, u toku izrada zakona o imovini nosilaca javnih funkcija

Ured za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji i uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, zvanično je danas prezentirao Registar zaposlenih i Registar imenovanih lica u ZDK-u za sve rukovodioce i koordinatore antikorupcijskih aktivnosti organa/institucija tog kantona.

Premijer ZDK-a Nezir Pivić istakao je kako su već po preuzimanju dužnosti u oktobru prošle godine najavili odlučnu borbu protiv korupcije.

- Ovo je jedna od prvih, konkretnih aktivnosti gdje prezentiramo Registar zaposlenih i imenovanih lica, u smislu ostvarenja što veće transparentnosti i kako bi se spriječile, eventualne, određene koruptivne radnje. Jasno je da smo krenili i u izradu Nacrta Zakona o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija ZDK-a. Sve to radimo s ciljem vraćanja vjere u javnu vlast, u institucije. Smatram da je to jedan od glavnih razloga zašto nam mladi odlaze - zato što nemaju transparentan uvid u ono što se dešava u pogledu javnih institucija i javne vlasti - kazao je Pivić.

On je zahvalio Misiji OSCE-a u BiH na izradi ovih registara te izradi Zakona u borbi protiv korupcije, kao i svim međunarodnim faktorima koji daju jasnu podršku u borbi protiv korupcije.

- Time želimo da kao kanton, odnosno nova vlada, budemo prepoznati kao neko ko se zaista odlučio za borbu protiv korupcije na istinski način. Ne samo u smislu donošenja određenih propisa, nego da i ti propisi funkcionišu - kazao je Pivić.

On je najavio da će u ovom registru za svaku imenovanu osobu biti prikazana njena eventualna povezanost pozicije, od momenta njenog imenovanja za određene “buduće odluke i radnje, koje mogu dovesti do određenog sukoba interesa”.

Javnost će na transparentan način, podvukao je, biti informisana o svim odlukama imenovanih i izabranih zvaničnika na području ZDK-a.

- Želimo da budemo prepoznati kao lideri u borbi protiv korupcije. Kao što vidite, mi i ne tražimo neku veliku pomoć od međunarodnih faktora - oni sami nude tu pomoć. Želimo da, kao kanton, stavimo to na prvo mjesto. Već i današnjim korakom to jesno pokazujemo da je to nešto što ćemo raditi i na čemu ćemo bazirati svoj rad u budućnosti - najavio je Pivić.

U narednih nekoliko mjeseci uslijedit će i kadrovsko kompletiranje Ureda za borbu protiv korupcije ZDK te imenovanje direktora tog ureda.       

Sekretar Ureda za borbu protiv korupcuje po ovlaštenju Vlade ZDK Dževad Fejzić napomenuo je kako je registar jedan od najznačajnijih, odnosno “historijski korak u postupku prevencije korupcije u ZDK”.

- Uspostavom ovih registara došli smo do faze kada možemo na određeni način da smanjimo koruptivne rizike. Rizici se, sami po sebi, nikada ne mogu prevenirati do kraja, ali se mogu minimizirati. Ovo je jedan od mehanizama kako i na koji način možemo minimizirati rizike u postupku zapošljavanja i imenovanja - kazao je Fejzić.

Podaci iz registra su ime i prezime, stručna sprema sistematizovana za to radno mjesto, stručna sprema osobe koja radi na tom random mjestu, visina plaće te početak i kraj radnog angažmana. Dostupni su, dodao je Fejzić, podaci o 35 kantonalnih organa u ZDK, ali ovim registrima nisu obuhvaćene jedinice lokalnih samouprava tog kantona.

- U drugoj fazi, kada se donese Zakon o borbi i prevenciji u borbi protiv korupcije u ZDK, obuhvatit ćemo i jedinice lokalne samouprave, kada ćemo imati obavezu i od načelnika i gradonačelnika, općinskih vijeća, direktora javnih ustanova i javnih preduzeća, tražiti da nam dostave podatke - najavio je Fejzić.

U ovom registru, zbog činjenice da još uvijek nisu dobili saglasnosti njihovih osnivača, trenutno nisu dostupni ni podaci o zaposlenim u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u općinama Žepče i Usora, u kojima je nadležnost nad ovim djelatnostima sa ZDK prebačena na lokalne samouprave.   

Šef Terenskog ureda u Travniku, Misije OSCE-a u BiH Jiri Rous naglasio je kako su imali značajnu ulogu u procesu uspostave ovih registra, kao i u podsticanju izrade akcionih planova i mehanizama u cilju smanjenja korupcije i povećanja operativne efikasnosti organa vlasti.

- Izrada ovih registara predstavlja ključni napredak prema ovim ciljevima. Očekuje se da će ovi digitalni alati, uspostavljeni zajedničkim naporima Vlade ZDK, Ureda za borbu protiv korupcije ZDK i Misije OSCE-a u BiH, značajno doprinjeti transparentnosti, da će spriječiti sukob interesa i podstići razvoj i uspostavljanja drugih inovativnih mehanizama - kazao je Rous.

On je odao priznanje ZDK-u za proaktivan stav u borbi protiv korupcije te očekuje pokretanje procesa zapošljavanja osoblja kako bi se “u potpunosti osposobio Ured za borbu protiv korupcije ZDK”.

federalna.ba/Fena

registar ZDK