Zbog zagađenja zraka godišnje u Evropi umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina
(Izvor: Ilustracija)

Zbog zagađenja zraka godišnje u Evropi umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina

Od posljedica zagađenja zraka u Evropi godišnje umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina, pokazuje izvještaj Evropske agencije za ekologiju (EEA) koji je objavljen danas. 

Kao i kod odraslih osoba, to zagađenje je glavni ekološki rizik za zdravlje maloljetnika i smanjuje njihov životni vijek, navodi se u studiji koja obuhvata oko 30 evropskih zemalja, među kojima 27 zemalja EU. "Zagađenje zraka izaziva više od 1.200 preuranjenih smrti godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u Evropi i znatno povećava rizik od bolesti kasnije tokom života", navode EEA u izvještaju.

Navodi se da uprkos napretku ostvarenom posljednjih godina nivo više glavnih zagađivača zraka i dalje ostaje iznad preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u Italiji. Više evropskih zemalja, među kojima i Velika Britanija i Ukrajina, nisu uključene u studiju, što ukazuje da bi bilans za stari kontinent mogao biti i teži.

Prema ranijem izvještaju Agencije, obljavljenom u novembru prošle godine, najmanje 239.000 osoba svih uzrasta, umrlo je preuranjeno u 2020. godini u Evropi zbog zagađenja zraka u zemljama članicama agencije (EU, Turska, Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn).

Danas objavljena studija prva je koja se konkretno odnosi na osobe mlađe od 18 godina. Iako je proprocionalno broj djece i adolescenata pogođen zagađenjem zraka "relativno nizak" u odnosu na cjelokupno stanovništvo, tako rana smrt predstavlja gubitak potencijalne budućnosti kao i znatno opterećenje od hroničnih bolesti kako u djetinjstvu tako i kasnije u životu, navodi Agencija.

Agencija preporučuje usmjerenje na kvalitet vazduha oko škola i obdaništa kao i sportskih objekata i javnog saobraćaja.

Uticaj zagađenja vazduha počinje još prije rođenja, izlaganjem majke zagađenju koje se vezuje za manju težinu na rođenju i prevremenih porođaja.

Poslije rođenja zagađenje zraka povećava rizik od više zdravstvenih problema uključujući astmu koja pogađa devet odsto maloljetnika u Evropi, ili respiratorne infkecije i respiratnornu insuficijenciju, navodi Agencija. 

federalna.ba/Beta

zagađenje zraka Evropa mladi smrtnost
Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje Ujedinjene nacije mladi
0 18.06.2024 12:45
mladi zapošljavanje Mostar Sajam zapošljavanja
0 24.05.2024 13:48
HUB Sarajevo mladi Društvene mreže
0 24.05.2024 13:16