videoprilog Aldijane Guhdija (Dnevnik 2)

Zbog SFF-a se povećava broj posjetilaca i u galerijama i muzejima

Sarajevo u augustu nezaobilazna je destinacija velikim dijelom zbog najveće filmske regionalne smotre - Sarajevo Film Festivala. Ove godine, nakon pandemije, od 12. do 19. augusta festival će biti održan u svom prepoznatljivom, punom sjaju. Osim što je pravi praznik filma, ovaj festival svakako je značajan i za druge kulturne institucije jer se povećava broj posjetilaca i u galerijama i muzejima.

Više od 200 filmova, koncerti, master clasovi, različiti žanrovsko-filmski programi - sadržaji su koji ove godine očekuje sve ljubitelje filma tokom trajanja SFF-a. Publici je uvijek posebno inetrsantan Open Air program, na kojem će ove godine Počasno srce Sarajeva primiti Mads Mikelsen dok će se takmičarski igrani program otvoriti sa filmoljupcima dobro poznatim licem.

“Film otvaranja je Trougao tuge švedskog reditelja Ruben Ostlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Kanu. Ostlund je bio predsjednik žirija 25. SFF-a. Festival je i prikazivao njegove filmove, a u produkciji ovog filma je uključena i Obala art centar, odnosno SFF”, podsjeća Andrijana Copf, portparolka SFF-a.

S obzrom na stanje u bh. kulturnim insiticijama, koje su skoro pa uvijek u marginaliziranom položaju, period trajanja SFF-a osjeti se i u galerijama i muzejima - u smislu veće posjete.

“Evidentan je njihov interes. Nastojimo tako da im pružimo osnovne smjernice o svakom projektu i izložbama, da ih uputimo, da im otvorimo neke nove vidike, odnosno da nakon posjete izađu bogatiji za jedno iskustvo”, objašnjava Ivana Udovičić, kustosica Umjetničke galerije BiH.

“Posjećenija nam je tada i stalna postavka, a u ovoj godini imamo dogovorene ture sa turistima koji su većinom intelektualci iz Amerike. Imamo redovne grupe koje posjećuju i galeriju i stalnu postavku i slušaju predavanja u našem muzeju”, navodi Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Strategija razvoja kulturnog turizma, iako bi trebala, ne postoji - unatoč mnogobrojnim potencijalima koji postoje širom BiH. Razvija se isključivo zahvaljujući inovativosti i entuzijazmu kulturnih radnika, koji nastoje iskoristiti svaki trenutak za privlačenje više posjetitelja. SFF se definitvno svrstava u jedan od najboljih momenata kada sve kulturne institucije mogu privući i prezentirati svoj rad što većem broju publike.

federalna.ba

SFF