videoprilog Đenite Huseinbegović (Dnevnik 2)

Zakon o javnim nabavkama je primjer SNSD-ove opstrukcije

Zakon o javnim nabavkama, važan na evropskom putu BiH, jedan je od primjera opstrukcije koju vrši Dodikov SNSD. Zakon se nalazi u 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije i mora se mijenjati ako hoćemo u Evropu.

Javne nabavke, odnosno, sprečavanje koruptivnih, kriminalnih radnji kroz ovaj sistem dugo godina su nedodirljive. Procjene su da se godišnje putem javnih nabavki obrne 4-5 milijardi maraka, tvrdi nevladin sektor. Zato je vladin sektor protiv njegovih izmjena.

No i dalje pričaju, istina samo pričaju: sposobni smo ispuniti uvjete za Evropu.

Proces javnih nabavki u BiH prilika je da se zarade enormne sume novca. Kako? Tako što su postupci javnih nabavki netransparentni, ali i diskriminatorni po učesnike u postupku. A između korupcije i javnih nabavki godinama je znak jednakosti. Upravo zato EU traži od naše zemlje da ovu oblast uredi. Izmjene zakona su spremne, rješenje nije idealno, ali jeste ukorak s EU direktivama.

- Taj novi zakon potvrđuje raniji u smislu tzv. taksi za iznošenje bilo kakvih žalbi u postupku javnih nabavki. Dakle, i dalje se ostaje na istom nivou od 500 KM do 10.000 KM. I dalje sankcije za odgovorna lica ostaju od 300 KM do 15.000 KM. Znači, i dalje živimo situaciju u kojoj je moguće da nam funkcioneri kradu milione KM – kaže Mervan Miraščija, član Fonda za otvoreno društvo BiH.

- On donosi određena unapređenja u smislu transparentnosti, sprečavanja sukoba interesa u javnim nabavkama, provođenju pojedinih vrsta postupaka. Međutim, ono što je ključno za prevenciju korupcije je jačanje samog nadzora i jačanje kaznenih odredbi – ističe Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala.

Izmjene zakona zapele su u parlamentarnoj proceduri. I to u Domu naroda, glasovima SNSD-a. Ne zato što rješenje nije idealno, već zbog vječitih političkih trakavica i nesuglasica.

- Danas uopće govoriti ne samo o zakonu o javnim nabavkama nego uopšte o ispunjavanju 14 prioriteta iz mišljanje Evropske komisije je apsurdno s obzirom na to da se za 25 godina malo šta postiglo. Najčešće poznat stav gospodina Izetbegovića: ili će biti onako kako kažem ili toga neće biti – kazala je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda BiH.

- Zakone je predložilo samo Vijeće ministara koje predvodi kadar SNSD-a i onda gospođa Majkić kaže da SDA pravi neki problem. Stvari su bile dogovorene. Zašto je SNSD oborio zakon nakon što su ga njihovi kadrovi predložili i nakon što je usaglašen međustranački u Mostaru između SDA, HDZ-a i SNSD-a? Zašto to SNSD radi? Zašto Majkić sebi uzima za pravo da na ovakav način vrijeđa inteligenciju ljudi – pitao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda BiH (SDA).

Ovaj zakon u Zastupničkom domu podržali su i iz opozicije. Zamjerki na rješenje i oni imaju, ali navode, bitno je zakon usvojiti, doraditi se može, ali je najbitnije da se do u slovo sprovodi. Obaranje zakona u Domu naroda politička je trgovina, tvrde.

- Radi se o nekoj vrsti trgovine, ali ne ulazi se u EU tim jeftinim trikovima. Trebate biti zaista opredijeljeni za evropski život BiH da bi se stekli uslovi. Mislim da i Evropska komisija treba razmisliti o podršci onim strankama koje pokušavaju na te sitne trgovačke trikove doći do nekih povlastica za građane BiH – poručio je Damir Arnaut, zastupnik NS-a u Zastupničkom domu BiH.

Niko od naših sagovornika nije siguran kada će zakon ugledati svjetlo dana. Kriteriji EU prilikom izmijena ovog zakona jesu znatno spušteni, ali to vlastima u BiH ne znači apsolutno ništa, jer je retrogradnim politikama, naprosto, sve teško. Zato naši građani godinama samo maštaju da će se državna zastava naći pored evropske.

federalna.ba

zakon o javnim nabavkama SNSD opstrukcije
Bijeljina SDS SNSD
0 20.06.2021 20:34
zakon o javnim nabavkama Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 25.05.2021 11:37
SNSD HDZ BIH Srbi ćirilica HNK ustav
0 30.04.2021 18:56
Milorad Dodik pomoć penzioneri BiH Željka Cvijanović SNSD
0 25.04.2021 15:48
Safet Softić SDA SNSD Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 08.04.2021 17:35