videoprilog Suade Mujdanović (Dnevnik 2)

Borba roditelja za bolje zdravstvene uvjete u Brčkom nakon tragičnog gubitka bebe

Potresna priča iz Brčkog. Gubitak djeteta tokom trudnoće ili nakon poroda velika je tuga za porodicu. Ali dodatno boli ako znate da ste to mogli spriječiti, samo da je bilo blagovremene reakcije. Teško, ako izostaje volja ili nema kadra. Primjera radi, u Brčkom tek prošle godine angažiran je hematolog, a i on dolazi samo vikendom iz drugoga grada.

Prije četiri godine Nikola Vidaković i njegova supruga doživjeli su gubitak bebe, sedam dana prije predviđenog termina poroda. Uzrok - trombofilija, stanje koje je dovelo do nedostatka kisika za dijete.

„Samo je doktorica rekla da je začepljena glavna arterija i da je zaustavljen djetetu kiseonik. Nalaz nije rađen, nije rađeno ništa, patolog nije bio, niko nije bio. Ja nisam dobio nalaz patologa“, ističe Nikola.

Nakon niza dopisa koje je uputio nadležnom odjeljenju Vlade Brčko distrikta, podnio je i zahtjev za vanredni stručni nadzor, na koji je čekao godinu i šest mjeseci. Bori se da trudnice u brčanskoj Ginekologiji dobiju bolje uslove.

“Želim da se uvede test na trombofiliju prvorotkama, da se smanji smrtnost novorođenčadi koliko god je moguće i da se dispanzer preuredi. Ono je strašno šta se tamo radi!“, ogorčen je on.

Istražili smo kakva je praksa u drugim bh. gradovima. U susjednoj Bijeljini navode da su zemlje s razvijenijim zdravstvenim sistemom uspjele pronaći načine za smanjenje stope smrtnosti novorođenčadi, što i njima služi kao primjer.

„Bilo šta što pomaže, a ne škodi budućem roditelju, budućoj majci ili djetetu koje treba da se začne, ili koje je već začeto - apsolutno podržavam“, poručuje prim. dr. Darko Marković, specijalista ginekologije i akušerstva.

Trombofilija nije bolest nego stanje koje u određenim situacijama, a posebno u trudnoći može napraviti problem. Ključne su preventivne mjere.

“Poenta čitave priče je da se na vrijeme otkrije, a ako se otkrije, ima odlična terapija. Postoji antikoagulantna terapija koja ide pod kontrolom hematologa”, objašnjava dr. Marković.

A u brčanskom zdravstvu tek od prošle godine angažovan je hematolog, koji dolazi samo vikendom iz drugog grada. O slučaju “Vidaković” obaviješteni su svi zastupnici u lokalnoj Skupštini, kako bi javnost dobila više informacija. Ali predstavnici vlasti nisu imali sluha za ovaj problem.

„Osjećali smo obavezu da predložimo da se nađe takva tačka kao informacija na dnevnom redu Skupštine. Čitava opozicija je glasala da se njegova tačka uvrsti, ali ostale kolege nisu to podržale“, ističe Milijana Simić, zastupnica SP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Na većinu upita o ovom slučaju i vanrednom stručnom nadzoru u JZU Brčko, koji su upućeni svim nadležnim institucijama, nismo dobili odgovore. Samo kratak odgovor mailom iz skupštinske Komisije za zdravstvo:

„Nismo obaviješteni o provođenju vanrednog stručnog nadzora u JZU Zdravstveni centar Brčko, o načinu njegova provođenja kao i o rezultatima istog, bilo kada u aktualnom mandatu”, naveo je dr. Borislav Đulabić, predsjedavajući Skupštinske komisije za zdravstvo (HDZBiH).

Obaviješteni ili ne, očito je da većina izbjegava dati odgovore na ova teška pitanja. Koliko je još ovakvih ili sličnih slučajeva u zdravstvu? Da li će iko preuzeti odgovornost za rješavanje problema? Brojna pitanja, a odgovora nema. Barem za sada.

federalna.ba

Brčko distrikt BiH Brčko trudnice hematolog