videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10 pozvao na održivo upravljanje vodnim resursima

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10 upozorava javnost na važnost očuvanja vodnog resursa i potrebu za njegovim održivim upravljanjem.

Svih šest lokalnih samouprava na području Kantona 10 iznimno su bogate vodnim resursima, no, Livno najviše sa svoje tri rijeke i dva jezera. I dok se u nekim zemljama bore za svaku kap vode, kod nas se to bogatstvo uzima zdravo za gotovo. Stoga i posebna poruka s ovog predavanja.

„Uistinu im je potrebno posvetiti puno više pozornosti nego što se do sada to događa. Pokušat ćemo kroz jedan opći pristup, kako vodama za piće tako i otpadnim vodama, napraviti i zaokružiti jednu cjelinu. Da vidimo koliki je značaj jedne i druge kategorije voda“, izjavio je mr. Zoran Perković, sveučilišni specijalist za analitiku i mikrobiologiju namirnica.

„Vodovodni sustav kroz sve naše općine je kontroliran, pod nadzorom je komunalnih poduzeća i, naravno, pod kontrolom adekvatnih institucija koje tu vodu svakodnevno ispituju“, istaknula je dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10.

Međutim, problem je kod seoskih vodovoda, budući da njima ne gospodare komunalna poduzeća, pa je tu situacija poprilično šarena.

„Ti se bazeni s vodom održavaju, voda se redovno kontrolira i klorira, tu je situacija, ipak, dobra. Međutim, imamo i sela koji imaju jako velikih problema s vodoopskrbom, to su stvari koje treba popravljati“, dodala je Mamić.

Ali i sačuvati rijeke od otpadnih voda.

„Danas preferiramo samo pijaću vodu, odnosno tehničku vodu, a otpadne vode su ostavljene po strani. Na koji način ih obnoviti i te iste obnovljene vodne resurse pustiti ponovno u funkciju“, naveo je Perković.

A za tako nešto potrebni su kolektorski sustavi za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda, kojih u Kantonu 10 nema. U tome je najdalje odmakla općina Tomislavgrad koja gradnju kolektora privodi kraju, dok je u Livnu to tek u planu.

federalna.ba

vodni resursi voda pitka voda Kanton 10