Žalica: Imamo tehniku za snimanje filmova, ali nemamo podršku

Dobro je poznato da je filmska umjetnost najuspješnij bh. izvozni brend. Ali usprkos međunarodnim nagradama i izuzetnom potencijalu naših filmskih stvaralaca, što pokazuje i nominacija Jasmile Žbanić za nagradu Oscar, BiH zapravo nema filmsku industriju.

Nedavno izabrani Upravni odbor Fondacije za kinematografiju najavio je nove kriterije pri odabiru korisnika sredstava. Insistirat će se na pravednom i nepristrasnom žiriranju, a od Vlade Federacije zahtijevati rebelans budžeta. Taj novac bi trebao biti iskorišten i za nabavku filmske opreme.

Meutim, gost Federacije danas naš ugledni reditelj Pjer Žalica ocijenio je tu nakanu “budalaštinom”.  

- Ulaganje državnog novca u tehniku je bacanje novca. Potpuno je pogrešna informacija da mi nemamo tehniku. Recimo, Akademija scenskih umjetnosti ima dvije filmske kamere kojim se snima svuda u svijetu. Nekoliko marketinških agencija imaju vrlo kvalitetne filmske kamere kojim se mogu snimati filmovi. Uz to, tim ljudima omogućuje da oni zarade, da po povoljnim cijenama rentaju opremu – istakao je Žalica.

Pojašnjava da strana tehnika ulazi u BiH kao nužda bh. produkcije da radi u koprodukcijama.

- Da bismo ikako snimili film u okolnostima u kojima od države dobijemo samo podršku samo 15%,  moramo pristati na to da, recimo, hrvatski, slovenski ili makedonski fond da novac koji se onda mora potrošiti dijelom i na tu tehniku. Kad tehnika dođe u BiH to poskupljuje film – objašnjava Žalica.

Ocjenjuje da je procenat učešća bh. strane, glavnog proizvođača, u budžetu naših filmova katastrofalan.

- Fantastičan primjer je Jasmila i Damir. Njihova producentska kuća "Deblokada" je uspjela napraviti veliki filmski projekt u uslovima u kojim bi svaki normalan producent odustao. Rekao bi: Ovo je nemoguće, nemam podršku od svoje države. Tako da ono što su oni uspjeli da naprave je čudo – zaključio je Žalica.

federalna.ba

Pjer Žalica kultura film Quo Vadis, Aida? Jasmila Žbanić
Livno Gorica kultura historija muzej
0 19.06.2021 13:44
NAFF kultura BiH Neum Film & TV filmovi
0 13.06.2021 12:16
Toomislavgrad BiH kultura dijalog Dijalog za budućnost međureligijski dijalog
0 05.06.2021 11:35
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Kultura, umjetnost kultura
0 02.06.2021 19:01