videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Zakon o sprečavanju sukoba interesa kao ključni korak ka EU

Jedan od uslova za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju je Zakon o sprečavanju sukoba interesa, kao i obračun s korupcijom. U prethodnom periodu bh. zvaničnici nisu radili mnogo na toj domaćoj zadaći. Svjedoči tome i podatak Transparency Internationala da više od 400 njih obavlja višestruke javne funkcije. Pitanje je hoće li i kada sami sebi stati u kraj? Iz Ministarstva pravde obećavaju da spremaju novi zakon.

Od priče o borbi protiv korupcije na terenu nema mnogo koristi. Indeks stepena korupcije po kojem smo prvi u regionu i u evropskom vrhu je potvrda. Zadatak bh. vlasti je donošenje antikruptivnih zakona. Jedan od prioritetnih je i Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Nacrt novog Zakona uskoro će biti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

“U završnoj smo fazi da sačinimo taj nacrt zakon, nadam se prije ljetne pauze, ali bi bio uspjeh i u devetom mjesecu da usvojimo paket zakona. Mislim da je to i realno očekivati”, priča Davor Bunoza, ministar pravde BiH (HDZBiH).

Za utvrđivanje sukoba interesa nosilaca višestrukih funkcija neprocjenjiva je uspostava nezavisnog tijela koje bi o tome odlučivalo i osnažilo njegov integritet.

“Novi nacrt zakona predviđa novu vrstu tijela gdje se članovi biraju po javnom pozivu i ne smiju dolaziti s javnih funkcija, ne smiju biti u političkim strankama prije te funkcije”, ističe Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH.

Jedino Brčko distrikt ima nezavisno tijelo koje Zakon na nivou Distrikta i primjenjuje, što vraća povjerenje građana u njihov rad.

“Svaki dan zaprimamo velik broj prijava o koruptivom ponašanju i sumnji na korupciju, koje i procesiramo”, navodi Mirza Mešanović, zamjenik direktora Kancelarije za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korpcije u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Da su sankcije u odnosu na pribavljenu korist do sada bile nesrazmjerno niske, tvrde i imenovani za odlučivanje o sukobu interesa na nivou Bosne i Hercegovine.

“Prije je prema Berryjevim pravilima bilo moguće izabranom dužnosniku zabraniti mandat na četiri godine. Sada su to neke simbolične novčane kazne odbijanja od plaće 5-20 posto, ovisno o tome kako se Komisija usaglasi”, ističe Safet Softić, član parlamentarne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa (SDA).

“Na nekoliko pozicija pojedinci obnašaju vrlo značajne funkcije, gdje su u sukobu interesa i naravno da svi trebaju biti sankcionirani da učinimo nulti korak ka EU”, naglašava Ilija Cvitanović, član parlamentarne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa (HDZ 1990).

Prostor za mahinacije prilikom utvrđivanja sukoba interesa do sada je bio je širok, pa čak i prilikom odlučivanja članova Komisije.

“Bilo je po principu ‘ja tebi-ti meni, odnosno, ja ću nekoga iz tvoje stranke podržati da to bude pet posto od plaće, a vi ćete to uraditi na osnovu mog kandidata”, objašnjava Softić.

“Treba natjerati sve dužnosnike i voditelje rukovodećih agencija u Bosni i Hercegovini da to istinito prijavljuju i da svoju užu i širu obitelj identificiraju kroz imovinske kartice”, poručuje Cvitanović.

Kanton Sarajevo početkom ove godine započeo je primjenu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije. Rezultati nisu izostali, ali ni kritike.

“Samo u prvih pet mjeseci primjene ovog zakona 50 nosilaca javnih funkcija, tj. političara je podnijelo ostavku na nespojive funkcije i imamo šest zaštićenih prijavitelja”, ističe Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

“U startu smo govorili da se to mora usvojiti na federalnom nivou. Ako svaki kanton bude usvajao svoje propise, dobit ćemo potpunu neharmonizaciju”, naglasila je Korajlić.

U Bosni i Hercegovini višestruke funkcije nisu rijetkost. Ima i onih koji obavljaju i četiri istovremeno. Nisu svi nosioci u sukobu interesa, ali mnogi jesu. Zato je donošenje zakona jedan od prvih koraka u borbi protiv sve rasprostranjenije korupcije, što koči napredak, a ubrzava iseljavnje stanovništva.

federalna.ba

Put ka EU korupcija sukob interesa
Ivana Korajlić Transparency International BiH korupcija
0 09.12.2023 21:59
Ozren šume korupcija
0 05.12.2023 22:59
sukob interesa Zakon o sukobu interesa
0 30.11.2023 21:16
Tužilaštvo BiH kazna korupcija
0 28.11.2023 15:38
ZDK Zenica korupcija antikorupcija borba protiv korupcije
0 21.11.2023 19:38