Zaharova kritizirala Borrella oko osude hapšenja novinara i pozvala da se jednako zauzme za Assangea
(Izvor: Twitter)

Zaharova kritizirala Borrella oko osude hapšenja novinara i pozvala da se jednako zauzme za Assangea

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, kritizirala je na oficijelnom Telegram kanalu visokog predstavnika EU za za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, diplomatu Josepa Borrella zbog njegovih komentara o uhapšenom novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu, objavila je RIA.

Borrell je izjavio kako EU osuđuje pritvaranje novinara i američkog državljanina te da bi novinari trebali moći slobodno obavljati svoju profesiju.

Zaharova je na to komentirala da Borrell treba stati iza svojih riječi.

- Josepe, zauzmi se na taj isti način i za Juliana Assangea i Marata Kasema bez duplih standarda. Čisto ravnoteže radi - rekla je ona. 

Julian Assange, suosnivač WikiLeaksa, u zatvoru je u Londonu i vodi dugu pravnu bitku kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, koje mu žele suditi jer je na stranici WikiLeaks objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata koji se odnose na aktivnosti američke vojske, posebno u Iraku i Afganistanu.

Kasem, glavni urednik litvanskog izdanja Sputnika, novinske web stranice koju podržava Kremlj, od januara ove godine nalazi se u pritvoru u Litvaniji. 

federalna.ba/Fena

Maria Zaharova
Maria Zaharova Međunarodni krivični sud Rusija
0 17.03.2023 19:26
Maria Zaharova Moskva Kijev Rim
0 04.01.2023 15:44
Maria Zaharova Švedska Finska NATO
0 15.04.2022 15:46