videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Za samo dvije godine skoro šest stotina medijacija u sudovima u Banjoj Luci i Sarajevu

Berlin Centar za integrativnu medijaciju u Općinskom sudu u Travniku održao je radionicu pod nazivom „Medijacija kao podrška pravosudnom sistemu“. Uz prenošenje iskustava iz Njemačke, cilj je da ovaj postupak - koji je mnogo jednostavniji i ekonomičniji, a zakonom definisan i u našoj zemlji još od 2004. godine - istinski zaživi.

Alternativno rješavanje sporova izvan sudova u Bosni i Hercegovini ključni je cilj postupka medijacije pa je tako za samo dvije godine nakon usvajanja Zakona u pilot-projektima u sudovima u Banjoj Luci i Sarajevu održano blizu šest stotina medijacija od kojih je više od polovine okončano postizanjem obostrano prihvatljivog rješenja spora. Medijaciju razvijene zemlje primjenjuju u različitim oblastima.

“U Njemačkoj, također, imamo novi medijacijski sistem, u okviru kojeg može biti rješeno mnogo slučajeva koji mogu pomoći pravosudnom sistemu, posebno u civilnom pravu”, naveo je Elmar Langner, program menadžer CSSP Berlin za BiH.

“S obzirom na to da smo sud i za nadležnost u privrednim sporovima, smatramo da je tu od najveće važnosti kao i u radnim sporovima radnika i poslodavaca da se nesuglasice rješe da radnik nastavi i dalje raditi, a i između poslovnih subjekata”, istakao je Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda u Travniku.

Postupak medijacije koji vodi pojedinac nakon što stranke postignu prihvatljivo rješenje spora, okončava se Sporazumom o nagodbi. Ovaj postupak uz stranke ima višestruke prednosti i za državu. I primjenjiv je i u drugim oblastima.

“Odluka donesena u tom postupku ima značaj izvršne isprave. Postupak je puno jednostavniji, jeftiniji, a stranke imaju ista pravo kao da su se sudile. A s druge strane se oslobađa suda da za neke druge vrste da ima više vremena”, pojašnjava Dujić.

“Medijacija pored pravosudnog sistema može igrati ulogu u raznim drugim područjima, kao što je, npr., školska medijacija, koja je u Njemačkoj poprilično razvijena. Naime, mladi se uče medijaciji i da tako rješavaju svoje konflikte”, naveo je  Langner.

Iako za sada niko ne može kazati koliki bi broj predmeta mogao biti riješen medijacijom izvan sudnice, jasno je da bi ovaj postupak značajno rasteretio sudove, ali donio i finansijske uštede.

federalna.ba

medijacija Travnik
Baška torbe Travnik Selvedina Bašić
0 18.02.2024 10:51
Travnik turisti turizam
0 18.02.2024 10:01
Ali Arnautović Bekir Grabus karate Travnik
0 12.02.2024 20:25
Jasna Duraković biblioteke Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH Travnik Novi Travnik
0 12.02.2024 18:54
VSTV BiH medijacija IPA fondovi
0 09.02.2024 08:10
Blaženko Boban Ivan Bota Srednjobosanski kanton Travnik
0 31.01.2024 20:29