videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Za opoziciju Ustav u potpunosti prekršen, za vladajuće sve po zakonu

Otvoren je put za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Uz devet glasova za i jedan protiv, pred federalne zastupnike ide kao jedini kandidat. Odluka Komisije za izbor i imenovanje posljednji je korak pred sjednicu Zastupničkog doma koji ima završnu riječ. Iz redova opozicije oštre optužbe da su Ustav i pravilnik prekršeni. Za vladajuće - sve po zakonu.

Državno pitanje čeka odluku federalnog nivoa vlasti. Vodeća tačka sporenja uskoro bi mogla dobiti epilog. Komisija obavila svoj dio posla. Nedostaje još završni čin i potvrda Zastupničkog doma. Ime Marina Vukoje naći će se pred zastupncima i čekati potrebnu većinu i imenovanje. Na listi sam, protukandidata nema. Za opoziciju Ustav u potpunosti prekršen, za vladajuće, ipak, sve po zakonu, poslovniku i pravilima.

“Urađeno je sve sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine, našem poslovniku i odluci kojom se bira sudac Ustavnog suda”, izjavio je Mladen Bošković, predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH (HDZBiH).

Na pitanje je li Ustav prekršen jer Zastupnički dom bira, a ne potvrđuje prvorangiranog, umjesto odgovora, Bošković je prekinuo obraćanje i otišao.

Iako bez konkretnog odgovora, za opoziciju odlazak predsjedavajućeg Komisije jasan je pokazatelj. Lista spornog duga, u fokusu politička pozadina Vukoje i bliskost HDZ-u BiH, čiji je bio kandidat za Državni dom naroda prije pet godina.

Na snazi upozorenje opozicije da dokaze imaju, dokumente "crno na bijelo". Slijede apelacije.

“Nemojte se čuditi što je Bošković otišao, jer kad nemate dobre političke argumentacije, onda bježite od izjava. Da li parlament potvrđuje ili bira - bira”, kazala je Jasmina Bišćević Tokić, zastupnica SDA u Zastupničkom domu FBiH.

"Kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, odluka koje donio Parlament iz 2005, Odluka o postupku izbora sudije kojeg bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH”, naveo je Eldar Čomor, član Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH (SDA).

Jedan dom, ustav i poslovnik, a dva tabora i u potpunosti suprotstavljeni stavovi.

“Član 2 odluke o načinu izbora kaže da Predstavnički dom potvrđuje ili ne. Izbor sudije Ustavnog suda BiH je politički proces, a politički proces podrazumijeva političke sporazume”, izjavio je Dragan Mioković, član Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH (NS).

A upravo su zastupnici Naše stranke i SDP-a donedavno bili ujedinjeni s opozicijom. Bar u vezi s pitanjem duže liste kandidata, koja bi omogućila zastupnicima da biraju, a ne da potvrđuju provorangiranog. Danas potpuno drugačiji stav.

“Pogotovo me iznenađuje stav SDP-a i NS-a, koji se apsolutno promijenio i išao je samo u korist Marina Vukoje. Danas su veliku pobjedu odnijeli Dodik i Čović, koji konstantno napadaju Ustavni sud”, smatra Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

28. maj bit će dan odluke za pitanje koje čeka svoj epilog duže od godinu dana. Napomena, ukoliko Vladajući predovđeni HDZ-om i strankama Trojke imenuju Marina Vukoju, poziciju sudije Ustavnog suda BiH će obnašati 20 godina. Odluka iznimno važna, vremena da se razmisli ima, kome prepuštamo u ruke najvažniji stub naše zemlje?

Marin Vukoja Ustavni sud Bosne i Hercegovine
Ustavni sud BiH Ustavni sud Bosne i Hercegovine Vareš Jahorina
0 18.06.2024 21:10
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Refik Lendo Marin Vukoja
0 02.06.2024 13:17
Marin Vukoja Parlament Federacije BiH Parlament FBiH
0 29.05.2024 19:44