Za 500 godina u Japanu bi se svi mogli prezivati Sato
(Izvor: Kimimasa Mayama/EPA)

Za 500 godina u Japanu bi se svi mogli prezivati Sato

Japanci će za 500 godina imati isto prezime, osim ako bračnim parovima ne bude dozvoljeno da koriste odvojena prezimena, sugerira nova studija kao dio kampanje za ažuriranje građanskog zakona koji datira iz kasnih 1800-ih.

Studija koju je vodio Hiroshi Yoshida, profesor ekonomije na Univerzitetu Tohoku, predviđa da će, ako Japan nastavi da insistira da parovi izaberu jedno prezime, do 2531. svaki Japanac biti poznat kao "Sato-san".

Yoshida je priznao da su njegove projekcije zasnovane na nekoliko pretpostavki, ali je rekao da je ideja bila da se koriste brojevi kako bi se objasnili potencijalni efekti sadašnjeg sistema na japansko društvo i kako bi se skrenula pažnja na to pitanje.

„Ako svi postanu Sato, možda će morati da nam se obraćaju po prvom imenu ili brojevima“, rekao je on, navodi Mainichi. “Mislim da to ne bi bio dobar svijet za život.”

Sato je već na vrhu liste japanskih prezimena, čineći 1,5% ukupne populacije, navodi se u istraživanju iz marta 2023., a na drugom mjestu je prezime Suzuki.

Neki korisnici društvenih mreža pogrešno su pretpostavili da je studija, koja je prvi put pomenuta u ponedjeljak, ali objavljena u martu, bila prvoaprilska šala, ali Yoshida kaže da je samo želio dati ljudima vremena za razmišljanje.

Nacija Satosa "ne samo da će biti nezgodna, već će i potkopati dostojanstvo pojedinca", rekao je on, dodajući da će taj trend također dovesti do gubitka porodičnog i regionalnog naslijeđa.

Prema Yoshidinim proračunima, udio Japanaca po imenu Sato povećao se 1,0083 puta od 2022. do 2023. Pod pretpostavkom da stopa ostane konstantna i da nema promjena u zakonu o prezimenima, otprilike polovina japanske populacije će imati to prezime 2446. godine, što će porasti na 100% u 2531.

Parovi u Japanu moraju birati koje će prezime dijeliti kada se vjenčaju, ali u 95% slučajeva žena mijenja prezime. Međutim, slika bi bila drugačija da je japanska vlada podvrgnuta sve većem pritisku dozvolila bračnim parovima da koriste odvojena prezimena.

Studija uključuje i alternativni scenario ekstrapoliran iz ankete Japanske konfederacije sindikata iz 2022. godine, u kojoj je 39,3% od 1.000 zaposlenih u dobi od 20 do 59 godina reklo da želi dijeliti prezime čak i ako imaju mogućnost korištenja odvojenih. U tim okolnostima, Yoshida, čiju je studiju naručio Think Name Project i druge organizacije koje žele legalizirati mogućnost odabira prezimena, predviđa da će se do 2531. godine samo 7,96% japanske populacije zvati Sato. Grupe koje pozivaju na promjenu zakona o bračnim prezimenima nadaju se da će njihova kampanja dobiti poticaj od mogućnosti da bi Suzukiji, Watanabes i, zaista, ljudi koji se zovu Yoshida – 11. najčešće prezime – mogli jednog dana nestati.

Iako je vlada dozvolila da se djevojačka prezimena pojavljuju uz bračna imena u pasošima, vozačkim dozvolama i potvrdama o boravku, Japan je i dalje jedina zemlja na svijetu koja zahtijeva da supružnici koriste isto prezime.

Konzervativni članovi vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) kažu da bi promjena zakona "potkopala" jedinstvo porodice i izazvala zabunu među djecom.

federalna.ba/The Guardian

Japan prezime