WMO upozorava: Klimatsko zagrijavanje El Niño je stigao i prijeti životima
(Izvor: Ilustracija)

WMO upozorava: Klimatsko zagrijavanje El Niño je stigao i prijeti životima

Svjetska meteorološka organizacija UN-a (WMO) proglasila je dolazak klimatskog zagrijavanja El Niña, a zvaničnici upozoravaju da je priprema za ekstremne vremenske prilike od vitalnog značaja za spašavanje života i sredstava za život.

Posljednji veliki El Niño bio je 2016. godine, godina koja je i dalje najtoplija godina u istoriji. Novi El Niño dolazi u vrijeme sve većeg globalnog zagrijavanja uzrokovanog emisijama ugljika uzrokovanim ljudskim djelovanjem, efektom koji je WMO nazvao „dvostrukim udarom“. Ovo može pojačati ekstremne vremenske prilike, a temperaturni rekordi su već oboreni na kopnu i na moru širom svijeta. WMO je objavio da sada postoji 90% vjerovatnoća da će se El Niño događaj nastaviti do kraja 2023. sa umjerenom ili večom jačinom. Američke vlasti su početkom juna procijenile da su šanse za jak i još topliji El Niño na kraju godine iznosile 56%.

Prirodne varijacije vjetrova i temperatura oceana u Pacifiku dovode do nepravilnih prebacivanja između El Niña i hladnije La Niñe. To je najveći prirodni klimatski fenomen na planeti i pogađa milijarde ljudi.

El Niño obično donosi više poplava na jugu SAD-a, jugu Južne Amerike, Rogu Afrike i centralnoj Aziji, dok jaki toplotni talasi i suše često pogađaju istočnu Australiju, Indoneziju, južnu Aziju i Centralnu Ameriku.

„Početak El Niña uveliko će povećati vjerovatnoću obaranja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnih vrućina u mnogim dijelovima svijeta, kao i u okeanu“, rekao je Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a. “Deklaracija WMO-a je signal vladama širom svijeta da pokrenu pripreme. Rana upozorenja i predviđanje ekstremnih vremenskih pojava povezanih s ovim glavnim klimatskim fenomenom od vitalnog su značaja za spašavanje života i sredstava za život.”

Posljednjih mjeseci zabilježene su rekordne temperature. U Velikoj Britaniji je prosječni temperaturni rekord za jun oboren za skoro jedan stepen, a toplotni talas bez presedana pogodio je mora u zemlji. Morski led oko Antarktika također je dostigao rekordno nizak nivo.

Naučnici kažu da se radi o klimatskoj krizi koja se odigrava kako su upozoravali, a ne o neočekivanom porastu toplote. Neki istraživači smatraju da bi El Niño mogao dovesti do toga da 2023. postane najtoplija zabilježena godina ikad, iako će se jači puls vrućine pojaviti 2024. godine.

Nedavni izvještaj WMO-a i UK Met Office-a procijenio je 66% šanse da globalne godišnje temperature premaše predindustrijske nivoe za 1,5C u najmanje jednoj godini do 2027.

"To ne znači da ćemo u narednih pet godina premašiti nivo od 1,5 C naveden u Pariskom sporazumu jer se to odnosi na dugotrajno zagrijavanje tokom mnogih godina", rekao je Chris Hewitt, direktor klimatskih usluga WMO-a. “Međutim, to je još jedan poziv za buđenje da još ne idemo u pravom smjeru da ograničimo zagrijavanje na ciljeve osmišljene da značajno smanje utjecaje klimatskih promjena.”

federalna.ba/The Guardian

El Nino ekstremne vremenske prilike WMO upozorenje
Pakistan glečeri otapanje upozorenje ekstremni toplotni val
0 21.05.2024 10:34
IDDEEA BiH digitalni identitet upozorenje
0 20.05.2024 08:55
šumski požar Kanton Sarajevo upozorenje
0 04.04.2024 11:39