Vučić nakon sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Vrijeme je da Priština ispuni svoje obaveze

Vučić nakon sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Vrijeme je da Priština ispuni svoje obaveze

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se kasno popodne sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Nakon sastanka Vučić je na Instagram profilu napisao kako je "Srbija od prvog dana bila konstruktivan, dosljedan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti cijelog regiona".

"Poručio sam da je vrijeme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a prije svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom. Želim da vjerujem da dio međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala prije više od jedne decenije", napisao je Vučić u objavi.

Lajčak i Eskobar prethodno su posjetili Prištinu gdje su razgovarali sa državnim rukovodstvom Kosova, predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem, kao i da čelnicima opozicije, u nastojanju da se postigne dogovor između Beograda i Prištine.

Za utorak Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić najavili su obraćanje javnosti.

Posjeta Lajčaka i Eskobara uslijedila je nakon posljednje runde dijaloga između Beograda i Prištine prošle sedmice u Briselu, koja nije polučila konkretne rezultate.

federalna.ba/AA

Srbija Kosovo
Kosovo Albin Kurti
0 24.09.2023 09:37
Srbija protiv nasilja Srbija protest
0 23.09.2023 21:33
Salko Zildžić Srbija
0 22.09.2023 18:11