Volkswagen pretvara grčko ostrvo u oazu zelene mobilnosti

Volkswagen i Grčka žele na otoku Astypalaia pokazati da je mobilnost moguća bez zagađenja zraka. Grčki bi otok trebao postati otok elektromobilnosti - i primjer drugima.

Mali egejski otok Astypalea, smješten između Santorinija i Kosa, trebao bi postati model klimatski neutralne mobilnosti. Njemački automobilski koncern Volkswagen i grčka vlada potpisali su prošli tjedan (4. studenog) odgovarajuće pismo namjere. Izvršni direktor VW-a Herbert Diess kaže da se radi o "projektu koji je po mojim saznanjima jedinstven u svijetu".

U sljedećih nekoliko godina oko 100 km² veliki otok Astypalea trebao bi postati ekološkim uzorom s električnim automobilima, e-skuterima, e-biciklima, pa čak i samovozećim mini-autobusima.

Predviđeno je da se oko 1500 vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem zamijeni s 1000 električnih vozila. To će vjerojatno biti električni modeli VW ID.3 i ID.4. Vlada u Ateni subvencionira kupnju vozila s do 12.500 eura po komadu. VW će ih pak nuditi po proizvodnoj cijeni i sam će uložiti oko deset milijuna eura u projekt. Otprilike toliki će biti i udio države.

Zašto je za taj pionirski projekt odabran baü ovaj otok sa samo 1300 stanovnika? Prema riječima izvršnog direktora VW-a Diessa, ideja o CO2-neutralnom otoku došla je od grčke vlade. Maik Stephan, voditelj poslovnog razvoja u VW grupi kaže u intervjuu za DW: "Zajedno smo odabrali Astypaleu jer otok ima točno prave dimenzije u pogledu veličine, broja vozila, broja stanovnika. Uz to gotovo da i nema automobilskog prometa između kopna do Astypalee, a ne postoji ni dalekovod od kopna do otoka”.

Kao i na većini drugih otoka u Egeju, i na Astipaleji se električna energija proizvodi dizel-generatorima. U razgovoru za DW, gradonačelnik otoka Nikolaos Komineas kaže da će za potrebe projekta trebati proizvesti "oko petnaest posto više struje" nego dosada. U tu svrhu bi uskoro trebale biti postavljene vjetrenjače i sunčani kolektori, a električna energija koja se tako proizvede će se skladištiti u posebnim baterijama. Istodobno se mora obnoviti cestovna mreža, kaže Komineas. To je nužno kako bi se uopće stvorili uvjeti za autonomnu mobilnost.

Astypalea kao probni poligon za autonomnu vožnju

Ambiciozni projekt mogao bi poboljšati međunarodno okaljani imidž Volkswagena nakon dizelskog skandala i postati simbol novog, električnog usmjerenja koncerna.

Ali to nije sve, kaže grčki novinar Nikos Kounitis, koji i sam dolazi iz Astypalee: "Vrlo je vjerojatno da se tu radi i o testovima za autonomnu vožnju. U vezi s tim je pravna situacija u EU vrlo komplicirana, pogotovo kada se radi o testiranju na javnim cestama. Ali prema grčkom zakonu je Astypalea klasificirana kao rubna regija, tako da bi se takva ispitivanja s autonomnim vozilima ovdje lakše mogla provesti."

Druga je prednost što će se testovi i dalje provoditi unutar EU-a, dakle relativnoj blizini sjedišta koncerna u Wolfsburgu, a ne u dalekoj Kini ili SAD-u, dodaje ovaj stručnjak za mobilnost.

Što se tiče prelaska na obnovljive izvore električne energije na Astypalei, za taj dio posla je nadležna grčka država. "To je za nas preduvjet, jer doista ne bi imalo smisla nuditi elektromobilnost na otoku, a istovremeno struju nastaviti proizvoditi s dizel generatorima", kaže Maik Stephan iz VW-a.

Mobilnost bez CO2 je već danas moguća

Volkwagen se nada da se Astypalea mola razviti u idealan laboratorij za istraživanje mobilnosti budućnosti: "Nadamo se da ćemo puno naučiti u ovoj jedinstvenoj situaciji, a onda to prenijeti i u buduće projekte", najavljuje Stephan. Ambiciozan cilj je pokazati da se CO2-neutralna mobilnost u ekosustavu već sada može realizirati, a ne tek 2040. ili 2050. godine.

Zbog relativno male cestovne mreže na otoku, tu je malo vjerojatno da će električna vozila imati problem s dometom: "Astypalea ima idealnu veličinu za baterije koje su danas dostupne", uvjeren je Nikos Kounitis. A osim toga je

ovaj projekt na Astypalei dobar početak za promicanje elektromobilnosti u Grčkoj: "Ne mogu se više izbjegavati sve strožije norme EU-a."

federalna.ba/B92.net

Volkswagen Volkswagen Golf R
0 04.12.2020 12:56
Volkswagen
0 03.12.2020 14:36
SCANIA Volkswagen VW Golf Baterije električnih vozila Sigurnost
0 30.11.2020 14:56
Volkswagen Volkswagen Passat Volkswagen Arteon Evropa
0 30.11.2020 13:06
žrtve pandemija Covid19 koronavirus Grčka virus
0 26.11.2020 19:01