videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Vijeće ministara BiH bez odluke o novcu za izbore, na potezu Schmidt?

Ovog četvrtka istječe rok za osiguranje novca Centralnoj izbornoj komisiji za provedbu izbora. Kao što je poznato, Vijeće ministara to do sada nije uradilo. Reakcije brojne - kako domaćih tako i međunarodnih zvaničnika. Svi jasno poručuju: Novca mora biti i izbori moraju biti održani na vrijeme. Iz CIK-a novo upozorenje bh. vlastima: Osigurajte novac u zakonskom roku ili će izborni proces biti ugrožen. Ukoliko izostane dogovor domaćih aktera, posljednju riječ može dati visoki predstavnik korištenjem bonskih ovlasti.

“Pozivam nadležne da nastave pripremu izbora, a novac do trenutka kada bude neophodan CIK će imati na raspolaganju”, poručio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (SNSD).

“Uvijek je ko nas minut do 12, ili 12 i jedan minut, pa ono vratimo malo kazaljku, kao, bili smo tačni”, opisala je novonastalu situaciju Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak, gostujući u emisiji Plenum Federalne televizije.

Ovaj put kazaljka, čini se, da bi mogla otići i nepovratno naprijed, bar kada je riječ o vremenu za domaće donosioce odluka. Istina, žurbe nema, a volje već odavno. Tako je jučerašnja sjednica Vijeća ministara završila kako je i očekivano - bez odluke. Za HDZ BiH sama sjednica sporna, zahtjev još sporniji, a ishod u skladu sa zakonom a to, tvrdi prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović, nije blokada.

“Ako neko voli ovu zemlju i radi to je ministar finansija Vjekoslav Bevanda, koji zadnjih sedam mjeseci bespomoćno pokušava staviti proračun na dnevni red institucije koja je jučer zakazala telefonsku sjednicu. Mislite li da se telefonskim sjednicama rješava ovaj problem?”, kazao je Čović.

Sudeći prema reakcijama, jedino HDZ BiH u svemu vidi legalitet, zaštitu Ustava i očuvanje demokratskih vrijednosti jer jedino HDZ-ovi ministri nisu podržali odluku. Tvrdnje kako je sve u skladu s evropskim vrijednostima demantovane su sa međunarodnih adresa.

“Odluka HDZ BiH da blokira finansiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska. Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica”, poručili su iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Neodgovorno i nedopustivo ponašanje funkcionera HDZ-a, reakcija je Američke ambasade u našoj zemlji, a iz Delegacije EU poručuju da građani zaslužuju bolje. U bolje vjeruje i Čović zbog čega sebe ne vidi na spisku sankcionisanih bh. političara.

“Da se bojim bilo čijih sankcija, ne bih stajao ovdje ispred vas”, rekao je Čović.

“Mislim da gospodin Čović treba da bude svjestan da je sve bliže sankcijama i da će to uslijediti i da je to gotovo neminovnost, s obzirom na to da je više puta opomenut za ovo što radi, prvo blokada s Dodikom, a onda sve ostalo. Ne može se sad u izbornoj godini govoriti o tome kako nije urađena izborna reforma - pa šta ste radili toliko godina?”, kazala je Cenić.

Radilo se, ali kako. Od Neuma, zgrade državnog parlamenta, pa do zgrade Delegacije EU u našoj zemlji. Glavni akteri dobro poznati, a rezultat rada - od reforme Izbornog zakona nema ništa. Uporište je to HDZ-u da se o izborima, a i onima zaduženima za provedbu, govori u kontekstu nelegitimnosti. Baš to je i jedan od posljednjih argumenata sa jučerašnje sjednice. Uprkos tome, pozivi da se novac da CIK-u stižu u finišu.

„Nakon što je Centralna izborna komisija raspisala opće izbore, Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obaveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora”, poručili su iz OHR-a.

Ako je po zakonu, na koji se svi pozivaju, vrijeme za održavanje sjednice broji se u satima. Teško, gotovo nemoguće je zamisliti da će se za to vrijeme odluka od ne, pretvoriti u da, novac osiguran. Iz reakcije OHR-a za sada je jasno, poziv otvoren domaćim vlastima. Mehanizam postoji, na to je ukazala i SDA, Christian Schmidt ima u svojim rukama bonske ovlasti. Da li će ih iskoristiti i kada, to se još ne zna ali izbora, uvjeravaju svi, pa i HDZ, će biti. Da li u oktobru ili mjesec kasnije. Jer sve je po zakonu.

federalna.ba

izbori Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Christian Schmidt
Christian Schmidt Milorad Dodik
0 26.06.2022 10:11
Christian Schmidt Banja Luka Banjaluka
0 23.06.2022 17:42
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Koridor Vc
0 23.06.2022 15:31
političke stranke koalicije izbori
0 22.06.2022 13:49