Vlada ZDK-a odobrila 30.000 KM za Memorijalni centar Potočari, odluka o visini školarina za studente

Vlada ZDK-a odobrila 30.000 KM za Memorijalni centar Potočari, odluka o visini školarina za studente

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, Odluku o odobravanju 30.000 KM za sufinansiranje rada Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, saopćila je kantonalna pres-služba.

Vlada je raspravljala o i cijenama upisa na fakultete Univerziteta u Zenici (UNZE).

- Važno je istaći da školarina za redovne studente ove godine iznosi samo 50 KM, kako za prvi tako i za drugi ciklus studija. To smatram jednim od važnih podsticaja radu UNZE-a i upisa na UNZE s obzirom na to  da je to, čini mi se, najjeftinija školarina u Bosni i Hercegovini. Opredijeljeni smo da svi naši učenici koji završe srednju školu imaju priliku da studiraju u svom gradu i na, nadam se i u budućnosti, jednom od najboljih univerziteta u BiH i sa velikim brojem fakulteta koji su im na raspolaganju - kazao je premijer Pivić.

On je izrazio nadu da će to biti motiv učenicima iz Zenice i drugih gradova Kantona da studiraju na UNZE-u.

Školarina za prvi upis na redovni samofinansirajući te vanredni studij iznosi 800 KM, dok studenti integrisanog studija Opće medicine plaćaju 3.000 KM, a za studij Softverskog inžinjerstva na Politehničkom fakultetu plaća se 1.500 KM za godinu studija.

Strani studenti za upis na prvu godinu prvog ciklusa plaćaju 2.000 KM, osim za upis na Pravni i Ekonomski fakultet, za koji se prve godine plaća 1.300 KM te za studij Opće medicine za koji strani studenti plaćaju po 6.000 KM godišnje svih šest godina studija.

Strani studenti za upis na prvu godinu drugog ciklusa plaćaju školarinu od 3.000 KM.

Vlada je usvojila i Odluku o pokretanju procedure dugoročnog kreditnog zaduženja ZDK u 2024. godini od 5.000.000 KM, kao i Odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama u postupku nabavke usluga za ovo dugoročno kreditno zaduženje.

- To je kreditno zaduženje koje je nastalo na osnovu odluka viših nivoa vlasti, naročito federalnog nivoa, iz razloga što oni donose određene propise a da se prethodno ne konsultiraju s nižim nivoima. Iz tog smo razloga danas imali obavezu da imamo određeno kreditno zaduženje kako bismo izmirili sve te obaveze koje su rezultat odluka viših nivoa - kazao je premijer Pivić.

federalna.ba/Fena

Vlada ZDK Memorijalni centar Potočari
Novi Sad posjeta Memorijalni centar Potočari Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Memorijalni centar Potočari Srebrenica
0 15.06.2024 21:13
Vlada ZDK Vlada Zeničko - dobojskog kantona
0 11.06.2024 11:52
Vlada ZDK sjednica Memorijalni centar Potočari školarina
0 24.05.2024 11:42
Vlada ZDK registar kućna ložišta zaštita prirode
0 17.05.2024 10:28