videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Vlada RS-a tajno utvrdila Prijedlog zakona o posebnom registru NVO

Vlada Republike Srpske tajno je na jednoj od prethodnih sjednica utvrdila Prijedlog zakona o posebnom registru nevladinih organizacija i poslala ga u parlamentarnu proceduru. Ova tačka dnevnog reda nije javno bila ni na jednoj sjednici. Sve je urađeno da bi se stigao zakonski rok od šest mjeseci, to jeste, od usvajanja Nacrta do slanja Prijedloga zakona.

Završićemo usvajanje svih zakona koji su bili u formi nacrta i koji sada idu u javnu raspravu, najavio je početkom nove godine Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

“Kao što je onaj zakon o nevladiinm organizacijama i njihovom finansiranju. Sve će se to naći sada na dnevnom redu”, poručio je Dodik.

Ali na dnevnom redu, bar onom zvaničnom, nikada se nije pojavio. Međutim, volšebno se pojavio i u skupštinsku proceduru je poslat samo dan prije isticanja zakonskog roka. Da je zakon utvrđen potvrdili su i u Ministarstvu pravde. Predstavnici nevladinog sektora sumnjaju da je riječ o fingiranju procedura.

“Niti u informacijama koje je Vlada objavljivala sa sjednica nigdje nema ni pomena Zakona o NVO, niti je igdje zvanična informacija Vlade u samom procesu, što govori o tome da je urađeno urađeno u tajnosti ili se retroaktivno provodilo samo kroz procedure”, kaže Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparency Internationala.

Konačni datum je bio 28. mart. Dodaje Korajlić: kako su sve procedure bile tajne, tako je i tekst Prijedloga zakona i dalje tajna, jer ni to nigdje nije objavljeno. Za političke analitičare ovo je licemjerna poruka jer se sve radi istovremeno sa ubjeđivajnem za opredijeljenost ka evropskom putu.

“Dolazimo do paradoksalne situacije: usvajate prijedlog zakona na jedan takav nestransparentan način i za koji tvrdite da kao takav postoji i da predstavlja jednu vrstu personifikacije EU, a znamo da je u cijelom ovom procesu i u diskusiji stalno naglašavamo kako se taj zakon kosi s evropskim standardima”, navodi Topić.

Predstavnici vladajućih stranaka nisu se oglašavali ovim povodom. Za opozicionare, namjere vlasti su jasne - targetiranje nevladinih organizacija kao stranih agenata i neprijatelja RS-a.

“Ako uzmemo u obzir nevladin sektor i ljude koji rade tamo, koji su bili posljednji na braniku demokratije u našem društvu onda se jasno vidi da je suština da se sve stavi pod kontrolu vlasti. Kako je to Vlada uradila ispod žita, po svemu sudeći, siguran sam da ono što smo tražili da se izmjeni nije urađeno”, ističe Nebojša Drinić, poslanik PDP-a u NSRS-u.

Inače, ovaj zakona predviđa da se napravi poseban registar nevladnih orgainzacija koje se dijelom ili u potpunosti finansiraju iz stranih fondova i proglase agentima stranog uticaja. Zakonu su se protivile mnoge međunarodne organizacije, kao i predstavnici Evropske unije i mnogih zemalja, zbogkršenja demokratskih principa.

federalna.ba

Zakon o NVO NSRS Vlada RS