Vlada FBIH za potporu udruženjima potrošača izdvojila 60 000 KM
(Izvor: Fena/Ivan Rozic)

Vlada FBIH za potporu udruženjima potrošača izdvojila 60 000 KM

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih transfera namijenjenih za podršku udruženjima potrošača. Radi se o iznosu od 60.000 KM utvrđenom Proračunu FBiH za 2024. godinu ovom federalnom ministarstvu. Sredstva su namijenjena udruženjima potrošača registriranim sa sjedištem u Federaciji BiH.

 

Od ukupnog iznosa, 25.000 KM raspodjeljuje se za podršku radu i jačanju kapaciteta ovih udruženja, s ciljem stvaranja i unapređenja uvjeta za njihov kontinuiran rad kroz sufinanciranje režijskih i drugih troškova u vezi s redovnim aktivnostima. Iznos od 35.000 KM raspodjeljuje se za informiranje i savjetovanje potrošača. Cilj je unapređenje informiranosti potrošača o pravnom i institucionalnom okviru za zaštitu potrošača, putem održavanja stručnih savjetovanja, seminara, skupova, radionica i okruglih stolova, kao i učešća u TV i radio emisijama, te za izdavanje letaka, brošura i ostalih informativnih materijala. Također, cilj je povećanje razine zaštite potrošača putem organiziranog savjetovanja u konkretnim potrošačkim problemima, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Nadzor namjenskog utroška sredstava vršit će Federalno ministarstvo trgovine. Odlukom je utvrđeno da će se izbor korisnika i raspodjela sredstava vršiti u skladu s Odlukom o kriterijima i postupku financiranja i sufinanciranja neprofitnih organizacija-udruženja potrošača. Izvješće o utrošenim sredstvima Federalno ministarstvo trgovine će podnositi Federalnom ministarstvu financija i Vladi FBiH, navodi se u priopćenju.

federalna.ba/Fena

Vlada FBiH
Vlada FBiH Vojin Mijatović policijski službenici
0 18.07.2024 12:27
Dan žalosti Vlada FBiH genocid Srebrenica
0 05.07.2024 16:48
Vlada FBiH poljoprivreda poljoprivrednici
0 30.06.2024 21:16