Vjetar po prvi put glavni izvor električne energije u Britaniji

Vjetar po prvi put glavni izvor električne energije u Britaniji

Vjetroelektrane su prvi put u Velikoj Britaniji proizvele više električne energije nego termoelektrane na plin. U prva tri mjeseca ove godine trećina električne energije u zemlji dolazila je iz vjetroelektrana, pokazalo je istraživanje Imperial Collegea u Londonu.

Britanska multinacionalna elektroenergetska i plinska kompanija National Grid također je potvrdila da je u aprilu zabilježeno rekordno razdoblje proizvodnje solarne energije, navodi BBC.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima za cilj da sva njegova električna energija ima neto nulte emisije do 2035.

- Još uvijek postoje mnoge prepreke za postizanje mreže u potpunosti bez fosilnih goriva, ali činjenica da je energija vjetra prestigla plin u proizvodnji električne energije po prvi put je istinska prekretnica - rekao je Iain Staffell, energetski istraživač na Imperial Collegeu i glavni autor izvještaja.

Većina energije vjetra u Ujedinjenom Kraljevstvu dolazi iz vjetroelektrana na moru. Instaliranje novih vjetroelektrana na kopnu u Engleskoj je zabranjeno od 2015.

Prema trenutnim pravilima planiranja, kompanije se mogu prijaviti samo za izgradnju kopnenih vjetroelektrana na zemljištu koje je posebno određeno za razvoj u planovima korištenja zemljišta koje su izradila lokalna vijeća.

Premijer Rishi Sunak pristao je u decembru ublažiti ova ograničenja planiranja kako bi se ubrzao razvoj.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija
voz Velika Britanija preminuli
0 18.09.2023 14:27
Denis Bećirović član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Julian Reilly Velika Britanija Bosna i Hercegovina
0 15.09.2023 15:01
Iran Velika Britanija sankcije Mahsa Amini
0 15.09.2023 14:14
žene Velika Britanija djeca žrtve seksualnog zlostavljanja
0 12.09.2023 10:26
grupa Wagner Velika Britanija Vlada naredba
0 06.09.2023 09:04