Više od 5.000 kriminalaca pomilovano nakon što su potpisali ugovore s Wagnerom za borbu u Ukrajini
(Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Više od 5.000 kriminalaca pomilovano nakon što su potpisali ugovore s Wagnerom za borbu u Ukrajini

Više od 5.000 bivših kriminalaca pomilovano je nakon što su potpisali ugovore za borbu u ruskoj plaćeničkoj grupi Wagner protiv Ukrajine, izjavio je u subotu osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin.

Wagner grupa, u kojoj su prvobitno bili veterani ruskih oružanih snaga prekaljeni u borbi, preuzela je mnogo značajniju ulogu u ukrajinskom ratu nakon što je ruska vojska pretrpila niz ponižavajućih poraza prošle godine.

Prigožin je izašao iz sjenke i regrutovao je hiljade muškaraca iz zatvora, nudeći im šansu za slobodu u zamjenu za učešće u nekim od najopasnijih bitaka u Ukrajini.

- Trenutno je više od 5.000 ljudi pušteno na slobodu nakon što su potpisali ugovore s Vagnerom -izjavio je Prigožin, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina, u audio snimku objavljenom na aplikaciji poruka Telegram.

Prigožin je izjavio da je samo 0,31 posto onih koji su počinili zločin pomilovani nakon što im je prišla Wagner grupa, cifra za koju je rekao da je 10 do 20 puta manja od standardnih pokazatelja.

Prigožin, kojeg ponekad nazivaju „Putinov kuhar“ zbog svojih velikih ugostiteljskih poslova, najmoćniji je u grupi Putinovih saveznika koji sada kontrolišu ono što su u suštini privatne vojske koje regrutuju vrhunske vojne oficire, bivše špijune i osuđenike.

Sjedinjene Države smatraju Prigožina oligarhom i sankcionisale su ga za pokušaje miješanja u američke izbore i za širenje ruskih dezinformacija širom svijeta.

Prigožin, koji je u sovjetsko vrijeme služio devet godina zatvora zbog pljačke i drugih zločina prije nego što je krenuo u posao tokom 1990-ih, priznao je miješanje u američke izbore i prvi put priznao svoju ulogu u osnivanju Wagnera.

Wagner, koji se bori u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, sebe predstavlja kao najotporniju plaćeničku grupu na svijetu.

Grupa Odbacuje zapadne kritike onoga što kaže da su ponekad oštre metode i stroga disciplina, ukazujući na korištenje privatnih vojnika po ugovoru od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika širom svijeta, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Wagner Wagner grupa Rusija Ukrajina Jevgenij Prigožin
Rusija nuklearno oružje
0 21.05.2024 20:33
Španija Ukrajina pomoć tenkovi
0 21.05.2024 08:31
Volodymyr Zelensky Ukrajina
0 20.05.2024 12:56
Ukrajina oborila dronove
0 20.05.2024 09:32
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41