Više hiljada vjernika klanjalo dženazu Muameru Zukorliću

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, u prisustvu više hiljada vjernika, predvodio je u Novom Pazaru dženazu namaz bivšem sandžačkom muftiji Muameru ef. Zukorliću.

„Ovo je danas dan tuge, dan tuge za sve Bošnjake, ma gdje bili. U vječni život na ahiret ispraćamo našeg oca, sina, brata, prijatelja, našeg velikog muftiju, čovjeka koji nas je sve svojim životom zadužio“, kazao je reisul-ulema okupljenima na Trgu Gazi Isa-bega.

Dodavši kako se nije lahko oprostiti od čovjeka kakav je bio Muamer ef., reisul-ulema je poručio da „moramo nastaviti i naučti koračati sami i bez Muamera, on je to želio, svoj je život dao za to“.

„Sve njegovo je bilo da nas nauči kako da koračamo ponositi, uzdignutih glava i bez kalkulacija. To je bio naš Muamer. Nikoga nije ostavio ravnodušnim, ni svoje dostove ni dušmane, svakog je na sebi svojstven način prisilio da ga poštuje i to je vrijednost i škola, koju smo mogli naučiti samo od Muamera“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Istakao je i da je Muamer ef. stalno ponavljao kako je Srbija država i Bošnjaka u kojoj oni moraju biti postojani, poštovani i dostojanstveni.

„To je bila njegova borba. Ako to nastavimo, ako te riječi budemo slijedili, Muamer će ostati živ sa nama sve dok budemo išli njegovim stopama“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Njegov prethodnik dr. Mustafa ef. Cerić, reisul-ulema od 1993. do 2012. godine, kazao je da Bošnjaci mogu biti ponosni što su imali ovakvog insana u svojim redovima.

„Dugo smo čekali da imamo nekoga kao uzor u našem narodu za kojeg možemo kazati: On je taj koji nam može i zna pokazati put kako da živimo. Sandžak može biti ponosan što je imao stanovnika kao što je bio Muamer“, kazao je ef. Cerić. 

Dodao je da lično ponosan što je imao brata i prijatelja Muamera.

„Ne mogu skriti da ne kažem: Volio bih da je on na mojoj dženazi, nego što sam ja na njegovoj, jer bi on bolje govorio o meni nego što ja mogu reći o njemu, ali, muftija, nemam ništa mnogo još da kažem, osim da ćeš mi nedostajati. Nedostajat će mi tvoje vedro i ponosito čelo, nedostajat će mi tvoja argumentacija koja nikoga nije mogla ostavljati ravnodušnim, ni prijatelja ni neprijatelja. Nedostajat će mi tvoji intervjui koje sam duškom slušao i gledao i punio svoju dušu i srce što imamo takvog junaka. Nedostajat će mi ona radost da dođeš u Sarajevo da se vidimo, da razgovaramo, da vidimo kako ćemo dalje. Nisi volio kukavice, nisi volio licemjere, volio si ljude koji su hrabri i ponositi i koji se nikad nikome ne žale, nego traže svoj put, ne pitajući i ne govoreći „Ne znam, ne mogu i ne daju“. To za tebe nisu bili glagoli u našem jeziku - riječi su ef. Cerića.

Osim reisul-uleme Kavazovića i Cerića, prisutnim vjernicima na Tragu Gazi Isa-bega obratili su se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić i dr. Jahja Fehratović, potpredsjednik SPP-a, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, kolega i bliski prijatelj Muamera ef. Zukorlića. 

Ukop rahmetli Muamera ef. Zukorlića, prema njegovoj želji, bit će obavljen na mezarju u u selu Orlje kod Tutina.

federalna.ba/MINA

Muamer Zukorlić Husein ef. Kavazović
Muamer Zukorlić obdukcija Novi Pazar Srbija
0 30.07.2022 18:51
Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović
0 09.07.2022 08:12
Rezime Husein ef. Kavazović Reisu-l-ulema Islamske zajednice
0 08.07.2022 19:00
Edin Forto Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović
0 27.06.2022 11:56
reis Reisu-l-ulema Islamske zajednice Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović Kanton Sarajevo
0 26.06.2022 16:57