Večeras počinje 19. međunarodni festival komedije Mostarska liska

Večeras počinje 19. međunarodni festival komedije Mostarska liska

U Mostaru će večeras biti otvoren 19. međunarodni festival komedije Mostarska liska. Nakon dvije pandemijske godine festival se ponovo vraća svom proljećnom terminu održavanja.

Više je razloga za zadovoljstvo u Narodnom pozorištu Mostar. Jedan je taj što se festival ponovo, nakon dvije pandemijske godine, vraća svom prvom proljetnom terminu održavanja, a drugi je taj što festival večeras otvara sam domaćin Narodno pozorište Mostar i to izvedbom premijere predstave "Eling" Sajmona Benta.

To je prva predstava koju gledamo večeras u natjecateljskom dijelu programa. Idućih dana na repertoaru su predstave koje nam donose teatarske kuće iz drugih bh. gradova i tu je još jedna predstava iz susjedne Srbije, čime ovaj festival zapravo zadržava svoj međunarodni karakter. Riječ je o komedijama, predstavama kojima prvi i glavni cilj jeste da nasmiju i zabave publiku, međutim to su predstave koje itekako progovaraju o nekim ozbiljnim, društvenim, važnim i aktualnim temama na komičan i satiričan način.

"Ono što mi je osobito drago i čini mi se da se zaista tako poklopilo ove godine da sve komedije koje ćemo gledati imaju odjek one gogoljevske replike koju često zaboravljamo, ali je zaista bolno istinita - čemu se smijete, sebi se smijete. Pokušala sam od ovih 35 prijavljenih predstava odabrati sedam predstava koje će zapravo nijansirati komediju, koje će ponuditi raznolike teme, koje će i žanrovski, stilski, redateljski biti dosta drugačije, ali mislim da ih opet možemo svesti na neki zajednički nazivnik da govore o našim slobodama, granicama, o našim intimnim prostorima, a osobito će nas podsjetiti na to da je komedija vrlo česti žanr preko kojega se možemo prepoznati, da ona može biti i transformativna, satirična, katarzična. Tako da će publika žzaista imati što vidjeti", kazala je Tina Laco, selektroica Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska 2022.

"Potrudili smo se da i organizovanje ambiciozan i produktivan broj mladih ljudi, uposlenika Pozorišta, volontera, spoljnih saradnika i zaista svima im se ovim putem zahvaljujemo i vjerujemo da ćemo mostarskoj publici pružiti ugodan period koji je pred nama", istakla je producentica NP Mostar Dragica Suša.

Tamo gdje su festivali, tu su i festivalske nagrade, a nagrade ovog festivala su male i velike liske. Male liske se dodjeljuju nakon svake odgledane predstave za najboljeg glumca i glumicu te večeri, a onda na koncu festivala se dodjeljuju one glavne festivalse nagrade - velike liske. O tim nagradama odlučuje stručni žiri.

federalna.ba

 

Mostarska liska
Mostarska liska Mostar
0 27.05.2023 10:23
Mala liska Mostarska liska
0 24.05.2023 08:32
Mostarska liska festival komedije Mostarska liska Nusmir Muharemović Snežana Vidović
0 21.05.2023 10:07
Mostarska liska Psihopate
0 19.05.2023 20:59
Mostarska liska Protekcija
0 27.05.2022 22:23