Vatrogasci Livna proslavili svoj dan, ali ukazali i na probleme

Vatrogasci Livna proslavili svoj dan, ali ukazali i na probleme

Livanjski vatrogasci svečanim defileom obilježili blagdan Svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca. Upriličena je i dodjela diploma o završenoj obuci iz oblasti vatrogastva novim profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, među kojima se našla i prva žena vatrogaskinja na području Kantona 10, a i šire.

Do prije sedam godina Livno je imalo jedno vatrogasno društvo sa šest vatrogasaca i jednim vozilom. Danas, uz profesionalnu gradsku postrojbu, raspolaže i s dva dobrovoljna društva. Prvo je formirano 2018., nakon što su žitelji sela podno Dinare gotovo goloruki branili svoje kuće od vatrene stihije koja je došla iz susjedne Hrvatske.

„Iz početka znate svi kako je to kad se krene, gasilo se rukama, nogama, metlama, s čim smo se mogli snalaziti, sad već imamo sasvim solidnu opremu. Trenutno brojimo 40 aktivnih članova, što se tiče vozila, imamo tu iza nas znači navalno vozilo Stayr, dobrog starog TAM-a, imamo Unimog koji nam služi za neke nepristupačne terene“, objašnjava Zvonimir Bodulušić, predsjednik DVD sv. Ana Lištani.

A od prije dvije godine imaju i prvu ženu vatrogasca. Što ju je motiviralo na taj korak?

„Kad gledamo kako nešto gori, kako nešto nestaje u vatri, to je osjećaj koji je meni najteži na svijetu i onda sam iz jednog takvog osjećaja kad je gorila planina Kamešnica odlučila, evo, da ću napraviti ono što mogu, a to je pokušati bar ugasiti požar“, kaže Ines Kajić Pervan, članica DVD sv. Ana Lištani.

Prije nešto više od godinu isti motiv pokrenuo je i žitelje MZ Vidoši.

„Nas 20-30 dečki ajmo, rekli idemo i mi, neka imamo i mi svoje vatrogasno društvo za ne daj Bože. Daj Bože da ne bude tih požara i da mi što manje idemo na te intervencije i sve to, ali neka smo tu neka nas ima“, ističe Ante Vukoja, predsjednik DVD 'Gospe Vidoške' Vidoši - Livno.

Prošle godine je samo profesionalna vatrogasna postrojba imala 114 intervencija, a u ovoj godini već 50.

„Od toga 40% se odnosi samo na travu i nisko raslinje, znači, možemo reći da svijest pojedinih naših građana nije na zavidnom nivou“, naglasio je Božidar Kasalo, pomoćnik gradonačelnika za CZ i vatrogastvo.

Grad vatrogascima nastoji poboljšati uvjete rada, a izgledno je i povlačenje sredstava iz Europske unije.

„Aplicirali smo prekograničnom suradnjom sa Gradom Solinom za izgradnju potpuno novog operativnog centra i vatrogasnog doma što Livno definitivno ne zaslužuje, već je nasušna potreba, a isto tako i nekakve adekvatne prostorije bi opremili i za našu Gorsku službu spašavanja“, pojasnio je Darko Čondrić, gradonačelnik Livna (HDZBiH).

Lokalne samouprave ne mogu same osigurati sve što je potrebno za optimalan ustroj i funkcioniranje vatrogastva, a dodatni problem je i to što Kanton 10 nema Zakona o vatrogastvu, premda je njegov nacrt urađen još davne 2010. godine.

federalna.ba/Željka Mihaljević

Livno vatrogasci