videoprilog Lejle Aganović (Dnevnik 2)

Vapaj Umjetničke galerije BiH - bez statusa, novca, struje, vode i grijanja

Ovo je posljednji vapaj za pomoć, iscrpili smo sve rezerve - poručuju iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine u pismu upućenom na adrese svih resornih nivoa vlasti. Račun je prazan, novca više nema. Sa 6 hiljada umjetničkih djela koje čuva, ova institucija predstavlja jedan od najvrednijih državnih trezora, kojim se politika igra godinama.

Prošlo je 75 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH te gotovo 30 kako vlasti ove zemlje s njom igraju ping-pong. Za probleme ove, kao i ostalih institucija kulture od značaja za državu, jednostavno niko nije nadležan. Novca nema, kako za plate i izložbe tako ni za račune i održavanje sistema zaštite umjetnina. Iako ne postoji razlog zbog kojeg bi bilo ko radio besplatno, u prvi plan postavljaju pitanje sigurnosti blaga koje čuvaju.

“Veći je problem šta ako nam isključe struju, vodu, grijanje i da svi zaštitni mehanizmi koji čuvaju taj depo - ovalaživači zraka ili zaštitarski elementi - kolabiraju i onda će to početi da propada i to više nije naša odgovornost”, objašnjava Strajo Krsmanović, Umjetničke galerije BiH.

Kustosica i muzikologinja Amila Ramović upozorava kako izbjegavanje odgovornosti kroz argument nenadležnosti, zapravo, dovodi do rezultata da te institucije, ti potencijalni finansijeri na neki načni sarađuju sa onima kojima je i otvoreno cilj rušenje BiH, njene kulture, identiteta i kontinuiteta.

Na apel Galerije od nadležnih niko još nije odgovorio, kao što najčešće ne odgovaraju ni novinarima na upite. Među izuzecima je resorno ministarstvo Kantona Sarajevo, koje grant-sredstvima svake godine Galeriju pomaže simbolično. Rješenje problema je na višim nivoima vlasti.

“Mislim da Ministarstvo civilnih poslova treba da pristupi ovome puno odgovornije. Ne znam da li će dodjeljivati sredstva, s obzirom na to da je usvojena samo odluka o privremenom finansiranju što se odnosi na sufinansiranje plaća i vanjskog duga BiH”, ističe ministar kulture i sporta KS-a Samir Avdić (NiP).

A sociolog Esad Bajtal naglašava: “Imamo nešto što se protivi kulturi – to su te nekulturne politike, politike koje nemaju same kulturu dijaloga, kulturu jezika, kulturu ponašanja, a sve se to prelama kroz bezbrojne afere najrazličitije vrste”.

Vlasti već četvrt stoljeća dopuštaju lagano umiranje institucija od značaja za državu - onih koji svjedoče o kolektivnom, a ne usko nacionalnom kulturnom blagu. Besmisao unutar kojeg životari Umjetnička galerija BiH, već zatvarana 2011. godine, porazan je primjer nebrige vlasti o jednom od najvrednijih državnih trezora.

federalna.ba

Umjetnička galerija BiH
Akademija likovnih umjetnosti Umjetnička galerija BiH Ishodišta
0 03.11.2022 21:48
Atelje na broju 19 Marijo Mikulić Ismet Mujezinović Roman Petrović Todor Švrakić izložba Umjetnička galerija BiH
0 12.09.2022 20:51
Ivan Hrkaš Umjetnička galerija BiH
0 01.09.2022 20:34
Umjetnička galerija BiH ikone
0 31.07.2022 21:29
Umjetnička galerija BiH Strajo Krsmanović
0 09.07.2022 13:01