Prilog: Sanela Hodžić

Vandalizam počinjen nad lokalitetom srednjovjekovne crkve i nekropolom stećaka kod Stoca

Na lokalitetu Crkvina u Trijebnju, kod Stoca, došlo je do devastacije arheološkog nalazišta srednjovjekovne crkve i nekropole sa stećcima. Ovaj čin smatra se neviđenim kulturocidom, zbog čega su aktivirane sve nadležne službe.

 

Ovaj slučaj prijavljen je policiji 22. marta, nakon čega su policijski službenici odmah izašli na teren, uočili iskopine i pozvali vlasnika parcele na razgovor. Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić ističe da vlasnik nema rješenja da na toj parceli postoji kulturno-historijska baština:

„Izlaskom na teren pripadnici PU Čapljina su ustanovili da se na toj parceli vrše iskopine 100 kvadratnih metara. Obaviješteno je nadležno Tužiteljstvo i urađen krim-tehnički očevid. Prijavitelj i Zavod za zaštitu spomenika kulturno-povijesne baštine HNK nemaju rješenje o stavljanju dobra pod zaštitu. Zatraženo je da se to dostavi nadležnoj policijskoj upravi, da se postupak može nastaviti dalje.“

 

Arheološko nalazište na lokalitetu Crkvina u Trijebnju je potpuno uništeno, nema zidova crkve, ni stećaka, kaže direktorica Zavoda za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK Ivanka Miličević-Capek, navodeći da je šokirana onim što se dogodilo kod Stoca i onim što je vidjela izlaskom na teren:

„Lokalitet je zaravnjen, prekriven naslagama zemlje, nisu vidljivi tragovi postojanja arhitekture crkve. Tom prilikom se pojavio vlasnik zemljišta, koji je potvrdio da je on organizator radova. Moram naglasiti da su mi vrlo zbunjujući razlozi uništenja, u lokalnoj zajednici i vrlo šire poznatog lokaliteta, smještenog u zelenom pojasu izvan urbanih i građevinskih zona.“

 

Miličević-Capek podsjeća da se radi o lokalitetu srednjovjekovne crkve i nekropoli stećaka na kojem su na imanju vlasnikovih predaka, 1983. godine, rađena arheološka istraživanja Muzeja Hercegovine i arheologa Tomislava Anđelića. Još 1936. godine na tom lokalitetu slučajno je otkrivena velika ostava antičkog novca (oko 150 kg). Manja količina je dospjela u Zemaljski muzej BiH u Sarajevu, gdje se i danas nalazi:

„Vrlo mala crkva u jednom lugu, na livadi. Nije on tu ništa mislio graditi, on je tu nešto tražio, kaže vodu, ali to je malo... diskutabilno!“

 

Pričinjena šteta je nenadoknadiva i neprocjenjiva. U Tužilaštvu HNK su naložili sve zakonom previđene mjere i radnje kako bi se slučaj u potpunosti rasvijetlio.

 

 

Stolac vandalizam