Užurbane pripreme za Uskrs u Zagrebu

 Gužve i užurbana nabava namirnica za uskrsnu trpezu ponovno su se vratile na zagrebačke ulice i gradske tržnice. Unatoč inflaciji i porastu cijena Zagrepčani će tradicionalno obogatiti stolove za uskrsni ručak.

Nakon dva Uskrsa pod maskama i uz držanje distance zbog koronavirusa, Zagreb kao da je pred ovogodišnji Uskrs prodisao.

Ukidanje većine COVID mjera ponovno rezultira gužvama i redovima, no inflacija i poskupljenje gotovo svih prehrambenih namirnica uzrokovali su nekoliko praznih štandova na tržnici Dolac, što ranijih godina nije bila pojava, barem ne u vrijeme preduskrsne kupovine.

Ponovno je gužva u ribarnici tržnice Dolac iako je jadranska srdela dosegla visokih 30 kuna (4 eura) po kili, ali kupuju su ipak različite vrste ribe, školjaka i rakova. Cijene su narasle dijelom zbog poskupljenja plavog dizela kojeg koriste ribari u svojim plovilima, a dijelom jer je na Jadranu upravo sezona punog mjeseca pa se srdela povlači, kažu prodavači koji su u redovitom kontaktu s hrvatskim ribarima.

Sušeni bakalar dostiže cijenu od oko 200 kuna (25 eura), ovisno o kvaliteti, tako da je ova neizbježna namirnica uskrsne trpeze za mnoge, pogotovo umirovljenike, postala luksuz.

"Ide, sve se prodaje! Tko ima para kupuje, a tko nema, taj neće uzeti ni najjeftiniju ribu", dobacuje prodavačica ribe Ines, očito zadovoljna prometom od jutra.

Na tržnici se prodaje najviše sezonsko povrće: mladi luk, rotkvica i salate, dok je u mesnom dijelu ponude najčešći artikl šunka.

Na Splavnici, kratkoj ulici koja služi kao prilaz tržnici Dolac, tradicionalno se prodaju cvijeće i cvjetni aranžmani, kao i posebno prilagođeni ukrasi za Uskrs kao što su obojena jaja ili pisanice, vrbove i maslinove grane.

Tradicionalno izrađene pisanice, koje se kuhaju u ljusci od crvenog luka, a ukrašavaju se prije toga vrućim voskom kojim se izrađuju crteži iz narodne predaje šire regije, prodaju se po 10 kuna (1,3 eura).

Danas katolici obilježavaju Veliki petak, i u većini poduzeća radi se skraćeno radno vrijeme. Uskrs je u nedjelju, a u ponedjeljak je blagdan Uskrsni ponedjeljak, državni praznik. Bez obzira na pripadnost Katoličkoj crkvi, uskrsni običaji vezani uz trpezu postali su gastronomska tradicija u cijeloj zemlji.

federalna.ba/AA

Uskrs Zagreb