Prilog Amre Ličina

USAGLAŠENA LISTA REFORMI BIH ZA PROVEDBU PLANA RASTA ZA ZAPADNI BALKAN

Radni tim u Bosni i Hercegovini usaglasio je Listu reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan. Lista je gotovo u cijelosti usaglašena s prijedlozima Evropske komisije, kojoj će danas i biti proslijeđena. Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućit će Bosni i Hercegovina da dobije oko milijardu eura kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima. BiH je do danas bila jedini partner EU-a na Zapadnom Balkanu koji nije finalizirao svoju Reformsku agendu.

„Ustavna struktura BiH je takva da svako ima pravo kada su u pitanju njegove nadležnosti da se izjasni i dostavi određene primjedbe. Ja se nadam da će svi akteri u ovom dijelu biti odgovorni. Da će biti svjesni toga da kada jedan ne sudjeluje u tome da nas koči kada je u pitanju implementacija plana za BiH i da će biti svjesni da je to nešto što će se direktno odraziti i na život i na ekonomije u BiH.“

Od milijardu eura dijeli nas lista reformi koju moramo dostaviti Evropskoj komisiji. Na njoj su prioriteti iz osam ključnih oblasti koje su pred Bosnu i Hercegovinu postavljene nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac prošle sedmice na svom FB profilu je napisao kako “srpska strana nije saglasna sa određenim ambicioznim stavovima EU koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH”.

„Određena pitanja koja su u ustavnoj nadležnosti RS-a i FBiH ne mogu biti prenesena na državni nivo pod plaštom ambicioznosti prema EU.“ napisao je Košarac.

Iz Delegacije EU su rekli kako je Plan rasta za Zapadni Balkan prilika da Bosna i Hercegovina dobije milijardu eura u zamjenu za konkretne reforme koje će stvoriti uslove za snažniji ekonomski rast.

"EU je posvećena principu da svi njeni partneri sa Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, trebaju učestvovati u Planu rasta. Ipak, vremena je malo i domaće institucije su dužne finalizirati Reformsku agendu do kraja aprila, jer u suprotnom rizikuju da propuste investiciju od preko dvije milijarde KM, kao i prateće reforme usmjerene na rast.", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o sredstvima koje daje Evropska komisija, fond je podijeljen na šest milijardi eura: od čega su dvije milijarde bespovratna, a četiri povoljna grant sredstva. Dvije milijarde maraka bi mogla pomoći infrastrukturi, energetici, poljoprivredi.  Adnan Ćerimagić, viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost:

„Ta finansijska sredstva su povezana za listu reformi koje je potrebno ispuniti i pružanje podrške za konkretne projekte, ali i za budžete zemalja Zapadnog Balkana“.

Za dobijanje sredstava moraju se usaglasiti svi nivoi vlasti u državi i upravo zbog toga se i zakomplikovala cijela priča. Afan Kalamujić, ministar finansija KS-a (ZNG):

„Meni bi bilo žao prije svega kao građaninu ove zemlje da toliki novac ne iskoristimo za razvoj.“

Institucije sporo rade svoj posao, upozoreno je iz EU. U pojedinim medijima se već spekuliše da ukoliko BiH pokaže da je ozbiljno poodmakla u zadacima koji joj predstoje, postoji mogućnost da se lista predloži i s manjim zakašnjenjem, što je već najavljivao Predrag Kojović, zastupnik u PD PSBiH (NS):

„Mislim da ćemo mi to uspjeti uraditi ili ćemo dobiti jednu malu odgodu. Ali, trebali smo biti najbolji đaci, predati to prvi u roku, a ne moliti sada za jedno produženje.“

EU zahtijeva reforme, između ostalog, u oblasti pravosuđa, javne uprave i borbe protiv korupcije. Rok za slanje plana reformi je do kraja aprila, odnosno danas. Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je najavila da će "poslati sve ono što je usaglašeno kroz konsolidirani izvještaj". Odluka je na političarima konkretno onima iz bh. entiteta RS - hoće li usaglasiti politike ili ostati bez dvije milijarde maraka namijenjenih za investicije.