Uprava Twittera se navodno sastala s Muskom kako bi razgovarali o ponudi
(Izvor: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Uprava Twittera se navodno sastala s Muskom kako bi razgovarali o ponudi

Upravni odbor Twittera navodno se sastao sa Elonom Muskom tokom vikenda kako bi istražio njegovu ponudu za preuzimanje platforme društvenih medija vrijednu 43 milijarde dolara.

Nakon što je šef Tesle prvi put otkrio svoju ponudu, uprava Twittera objavila je takozvanu strategiju "otrovnih pilula" kako bi se odbranila od potencijalnog neprijateljskog otkupa.

Musk planira finansirati svoju ponudu uz podršku američkog zajmodavca Morgan Stanleya i drugih finansijskih institucija.

Portparol Twittera odbio je da komentariše ove izvještaje.

Detalji o tome kako je Musk namjeravao financirati svoju ponudu, koji su objavljeni američkim regulatorima u četvrtak, natjerali su Twitterov 11-člani odbor da ozbiljno razmisli o mogućem dogovoru, navode Reuters, New York Times i Bloomberg - pozivajući se na anonimne izvore.

G. Musk, koji posjeduje više od 9% udjela u Twitteru, pripremio je finansijski paket od 46,5 milijardi dolara za svoju ponudu, prema regulatornoj prijavi.

Finansiranje će doći iz mješavine njegove vlastite imovine i podrške bankarskog giganta s Wall Streeta Morgan Stanley i drugih firmi.

Brojni dioničari Twittera navodno su kontaktirali kompaniju nakon što je Musk objavio plan finansiranja i pozvao je da ne propusti priliku za potencijalni posao.

Dan Ives, analitičar investicione firme Wedbush Securities, rekao je da će mnogi investitori na razgovore gledati "kao na početak kraja za Twitter kao javnu kompaniju, a Musk je vjerovatno sada na putu da preuzme kompaniju osim ako drugi ponuđač ne dođe".

Neprijateljski pokušaj preuzimanja gospodina Muska, koji je najbogatija osoba na svijetu, izvršio bi "dodatni pritisak na odbor sa leđima uza zid u ovoj borbi u igri prijestolja za Twitter", dodao je Ajvs.

Ranije ovog mjeseca, Musk je odbio mjesto u odboru Twittera, što bi ograničilo dionice koje mu je dozvoljeno da posjeduje. Zatim je dao neželjenu ponudu za kompaniju 14. aprila.

Sljedećeg dana, Twitterov odbor je najavio plan da se zaštiti od potencijalnog neprijateljskog preuzimanja usvajanjem onoga što je poznato kao "ograničeni plan o pravima dioničara", također poznat kao "otrovna pilula".

Ovaj potez spriječava bilo koga da ima više od 15% udjela u kompaniji. To čini tako što dozvoljava drugima da kupe dodatne dionice u firmi uz popust.

Ponuda za preuzimanje smatra se neprijateljskom kada neko lice ili preduzeće pokušava da preuzme drugu kompaniju protivno želji menadžmenta ciljne firme.

federalna.ba/bbc.com

Elon Musk Twitter
Elon Musk Twitter
0 13.05.2022 12:58
Elon Musk Donald Trump Twitter
0 11.05.2022 07:57
Elon Musk Evropska komisija Twitter
0 26.04.2022 14:36