'Upoznali smo virus, ne može više biti tako opasan'

Posljednjih dana medijski prostor ponovo obiluje vijestima o povratku koronavirusa i naglom porastu broja zaraženih. Zemlje regije, poput Srbije, već su uvele neke mjere koje se odnose uglavnom na zdravstvene ustanove. U Njemačkoj usljed povećanog broja zaraženih preporučuju ponovno nošenje maski. Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini?

Tim povodom gošće današnjeg izdanja Rezimea bile su dr. Anisa Bajramović, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS, i prof. dr. Zarema Obradović, profesorica na Fakultetu zdravstvenih studija UNSA.

Obradović ističe da razloga za strah u ovom momentu apsolutno nema.

„Procjenjujući kompletnu situaciju, veoma je teško za očekivati da će se desiti scenarij kakav se desio početkom 2020. Kod svih oboljenja, pa tako i kod covida, imamo tri faktora – uzročnika, sredinu u kojoj se širi i domaćina. Promjene sa uzročnikom se dešavaju i to je ovo što se sada bombastično priča. I mi smo se kao domaćini promijenili. Veliki broj je imuniziran. Nismo imunološki naivna populacija. Upoznali smo virus. I on ne može više prema nama biti tako opasan“, smatra ona.

Bajramović je naglasila da je koronavirus tu i da on nikada neće otići ali, tvrdi ona, nakon tri i pol godina imamo nadzor nad covidom.

„Svaka njegova mutacija je dovela do lakših simptoma. Virus se brže širi, ali simptomatologija je, kao što je krenuo omikron sa blažim simptomima, i danas je to tako“, kazala je Bajramović.

Na pitanje razlikuje li se koronavirus od 'obične gripe', Bajramović kaže:

„Kanton Sarajevo odnosno Zavod za javno zdravstvo ne dobiva više podatke, zato što je naredba kriznog štaba ukinuta, naredba je došla da se prekida epidemija, samim tim su i prestale obaveze zdravstvenih ustanova da nas izvještavaju. Međutim, Dom zdravlja ima nekih 6.000 antigenskih testova na raspolaganju. Prema mojim podacima, u septembru je testirano samo 15 osoba, od kojih je pet pozitivno. Nezvanično, prema informacijama iz Kliničkog centra, svi pacijenti koji su hospitalizirani trenutno, nisu covid pozitivni. Kada bi došlo do povećanja pacijenata koji su hospitalizirani, to bi nam bio znak za uzbunu, pa bi se reagovalo. Simptomi su isti kao što su i bili kad je omikron krenuo sa širenjem, blaži su – glavobolja, bolovi u tijelu, nos može da procuri, gubitak čula mirisa, temperatura se može dobiti“.

Obradović je konstatovala da je respiratornih virusa uvijek bilo i bit će.

„Moramo s tim računati. To nije ono čega se plašimo. Mi se plašimo hospitaliziranih slučajeva, težih kliničkih oblika. Virus je i u okruženju sa blažom slikom, sada se radi vrlo racionalno, procjenjuje se koji je konačni smisao testiranja ako imate blagi slučaj oboljenja. Ništa nećete postići testiranjem, a ono nije besplatno niti će polučiti bilo kakvu promjenu u epidemiološkoj slici, ukoliko ne budemo vršili kompletan nadzor nad svim slučajevima. Hospitalizirani su nama barometar da se virus promijenio ili da se kreće među populacijom koja je na njega osjetljiva. On nije bezazlen za svakoga. I danas se bilježe smrtni slučajevi. Riziko grupe moraju biti pod posebnim nadzorom“.

Upitana preporučuje li ponovno vakcinisanje, Bajramović kaže kako trenutno covid vakcine nisu na raspolaganju.

„Očekujemo uskoro da ćemo dobiti ponudu od Federalnog zavoda za javno zdravstvo nove vakcine. Vjerovatno će i to biti preporučeno kao i što je za sezonsku gripu da se vakciniše jednom godišnje“.

Na pitanje postoji li neko ko ne smije biti vakcinisan Bajramović je poručila da su kontraindikacije vrlo male, te da se radi o širenju dezinformacija.

Na kraju je pozvala sve građane, da ukoliko imaju simptome, da stave masku i sačuvaju ljude s kojima dolaze u kontakt.

federalna.ba

Rezime Anisa Bajramović Zarema Obradović