videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Uoči dodjele kandidatskog statusa, dileme - vrijeme za slavlje ili ne?

Evropsko vijeće sutra bi trebalo dodijeliti Bosni i Hercegovini status kandidata za Evropsku uniju, a odluka se donosi na samitu 27 premijera i predsjednika. Sedam godina poslije predaje zahtjeva za članstvo, naša zemlja čeka ovu odluku. Uoči samita dileme - je li vrijeme za slavlje ili ne? Ali jedno je sigurno - ukoliko Bosna i Hercegovina sutra dobije kandidatski status, pred vlastima i dalje ostaju isti zahtjevi koje moraju ispuniti.

Put do statusa kandidata za našu zemlju nije bio lak - od zahtjeva za članstvo, koji je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović 2016. podnio Predsjedništvu Vijeća EU-a, preko Upitnika Evropske komisije, pa do postavljanja prioriteta za članstvo. Svih tih godina dvije stvari su kontinuitet - zahtjevi Evropske unije i nedostatak volje bh. lidera da ih što prije ispune. Međutim, geopolitičke promjene pružile su još jednu priliku BiH da se približi vratima Evropske unije.

“Mislim da bar sutra nema prostora za pesimizam jer je status kandiata nešto najpozitivnije što se može dogoditi za BiH u zadnjih 10 godina. A s obzirom na to da je status kandidata dodijeljen na bazama geostrateškog interesa, odnosno odluka zbog svega što se događa u EU uzrokovano invazijom Rusije na Ukrajinu”, kaže Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH.

Razloga za slavlje ima, ali nakon toga vratit ćemo se u realnost u kojoj Evropa očekuje da zadato bude ispunjeno. 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i dalje su na stolu i čekaju na poteze bh. lidera, koji bi našu zemlju približili vratima EU-a. Put BiH jeste deblokiran, ali je jedna vrsta opreznog pesimizma neophodna, upozoravaju analitičari.

“Građani žele ulazak u EU i mi smo ti koji moramo vršiti pritisak na naše političare. Ono što EU zahtijeva nije nemoguća misija. Odluka da se odobri kandidatski status BiH je još jedan presedan jer ni po kojem kriteriju nismo zaslužili kandidatski status”, tvrdi politički analitičar Sead Numanović.

“Zemlje članice EU-a ovaj kandidatski status dodijeljuju kao želju da pošalju signal građanima BiH da EU, bez obzira na sve njene interne probleme i što je godinama vodila pogrešnu politiku prema BiH, još računa na BiH”, ističe politički analitičar Adi Ćerimagić.

A BiH računa da Evropa ispunjava obećanja, naročito nakon saopćenja Olivera Várhelyija. Ipak, uz lijepe riječi - nisu izostali ni zahtjevi. Spisak prioriteta i reforme moraju biti ispunjeni i o njima nema pregovora, izričit je bio evropski komesar za proširenje. Ima li prostora za velika očekivanja ili ne, mišljenja su podijeljena, ali utjecaj ove odluke ne treba zanemariti. Kandidatski status BiH za politiku proširenja Evropske unije je prekretnica, za političare nova šansa da ispune svoju zadaću, a za građane poruka da EU, čini se, nije u potpunosti zaboravila na njih.

federalna.ba

Adi Ćerimagić Sead Numanović Haris Plakalo kandidatski status
Sead Numanović jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino
0 02.04.2024 19:18
pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora Adnan Huskić Adi Ćerimagić
0 20.03.2024 20:12
Rezime Elvis Fejzić Haris Plakalo
0 04.03.2024 18:38
Rezime Haris Plakalo Elvis Fejzić
0 04.03.2024 18:34