“Unsafe Goražde” 9. maja u Centru za kulturu Goražde

“Unsafe Goražde”, dokumentarni film redatelja Enrica Dagnina, premijerno će biti prikazan u Goraždu u Centru za kulturu 9. maja u 20:00 sati u sklopu manifestacije Dani otpora 1992. – 2022. i u saradnji između Kuma International i Grada Goražda sa partnerom Galerija Brodac. 

Ovo je dokumentarni film o Goraždu i njegovim stanovnicima koji su preživjeli rat u BiH braneći svoje domove od svih nesreća, dok su ostali gradovi uz rijeku Drinu pali.

Film prati Fuada Fulea Bavčića, penzionisanog ekonomistu i ratnog veterana, koji je ratne godine proveo u opkoljenom gradu prije nego što se pridružio porodici u Sarajevu 1996. Ono što proizlazi iz filma je kolektivna priča o hrabrosti koja na kraju govori o ljubavi prema porodici, gradu i državi.

Film je dio projekta “Unsafe Goražde” koji su Enrico Dagnino, Claudia Zini, Fuad Fule Bavčić i Quentin Fagart pokrenuli 2017. godine s ciljem prikupljanja ratnih uspomena i svjedočanstava, istraživanja arhiva i intervjuiranja ratnih veterana i različitih pripadnika civilnog društva koji su hrabro branili svoj grad od agresije.

Projekat je razvijen u različitim medijima. Osim dokumentarnog filma, u Goraždu će 10. maja premijerno biti predstavljene knjiga i izložba fotografija povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade.

Film je finansirao Međunarodni fond za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju, njemačko Federalno ministarstvo vanjskih poslova, Goethe-Institut i drugi partneri, a realizirala ga je Kuma International u partnerstvu s Brodac Gallery.

federalna.ba

Unsafe Goražde Goražde