UN Women u BiH: Osnivanje sigurne kuće u Trebinju
(Izvor: Fena/Un Woman u BiH)

UN Women u BiH: Osnivanje sigurne kuće u Trebinju

U sklopu inicijative za izgradnju sigurne kuće u Trebinju, ured UN Women u BiH i Grad Trebinje održali su u maju susret na temu izgradnje održivih rješenja za zaštitu i osnaživanje žena koje su preživjele nasilje, kroz osnivanje sigurne kuće u tom gradu.  

Susret je okupio predstavnike Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Centra za socijalni rad, policijskih službenika, nevladinih organizacija, OSCE-a i drugih relevantnih aktera, i bio je prilika za razgovor o zahtjevima, politikama i procedurama za osnivanje sigurne kuće u skladu sa zakonskim regulativama i Istanbulskom konvencijom.

Sigurna kuća najbliža Trebinju u RS-u je ona u Banjoj Luci, koja je udaljena sedam sati vožnje, što je čini nedostupnom za više od 95 posto žena koje žive u istočnoj Hercegovini.

Važno je naglasiti da Istanbulska konvencija, Rezolucija 1325 o ženama, miru i sigurnosti, i drugi međunarodni sporazumi koje je ratificirala BiH, prepoznaju potrebu za osnivanjem sigurnih kuća za preživjele nasilja u porodici na osnovu njihovog geografskog porijekla. U prvom osnovnom izvještaju, GREVIO ohrabruje vlasti BiH da povećaju broj i kapacitet adekvatnih, lako dostupnih i specijaliziranih skloništa koja pružaju siguran smještaj, saopćeno je iz UN Women u BiH. 

- Grad Trebinje ostaje posvećen podršci inicijativi za izgradnju sigurne kuće u Trebinju, koja će pružati usluge ne samo ženama iz Trebinja, već i ženama koje žive u drugim dijelovima istočne Hercegovine. Grad je dodijelio zemljište i aktivno sarađuje s partnerima kako bi osigurao sve potrebne pripreme za osnivanje sigurne kuće. Potpisali smo sporazum s Udruženjem ‘Ženski centar’ koji definiše zajedničke akcije i obaveze obje strane - kazao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković.

Inicijativa za osnivanje sigurne kuće u Trebinju pokrenuta je prije nekoliko godina, a svi partneri u procesu naglašavaju optimizam kada je u pitanju realizacija projekta.

Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH je izjavila da je borba protiv diskriminacije i borba za poboljšanje prava žena dugogodišnje i važno pitanje austrijske vanjske, sigurnosne i razvojne politike.

- Austrija sa zadovoljstvom podržava inicijativu za osnivanje sigurne kuće u Trebinju. Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova i Vienna Insurance Group su do sada za ovu inicijativu izdvojili oko 70.000 KM, i nastavljamo zagovarati njenu vrijednost - kazala je Hartmann.

Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH je govorila o važnosti sigurnih kuća širom BiH.

- Svjedočili smo važnosti sigurnih kuća širom BiH, jer su one ključne za preživjele koje izlaze iz ciklusa nasilja. Sigurne kuće nisu samo sklonište za žene i djecu; one nude specijalizirane usluge koje pružaju podršku i resurse osobama koje se suočavaju sa porodičnim i drugim oblicima nasilja. Nastavit ćemo zagovarati izgradnju sigurne kuće i podržavati Grad Trebinje i sve partnere s ciljem napretka, kako bismo odgovorili na ovu hitnu potrebu - kazala je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH.

Udruženje "Ženski centar" izvijestilo je o statusu prikupljenih sredstava za osnivanje sigurne kuće, navodeći da je do sada prikupljeno 175.850,04 KM, dok se ukupna vrijednost projekta procjenjuje na oko 700.000 KM. 

federalna.ba/Fena

sigurna kuća Trebinje
sigurne kuće sigurna kuća Adnan Delić
0 19.07.2024 22:21
Samit energetike Trebinje
0 20.03.2024 22:14
Trebinje hapšenje teroristički akt
0 15.03.2024 11:11
Gidionov čvor Trebinje
0 23.02.2024 13:35