UN: Proizvoljna ukrajinska i ruska pogubljenja ratnih zarobljenika

UN: Proizvoljna ukrajinska i ruska pogubljenja ratnih zarobljenika

UN su danas objavile da su ukrajinske i ruske snage po kratkom postupku pogubile nekoliko desetina ratnih zarobljenika tokom ruske invazije na Ukrajinu.

"Duboko smo zabrinuti zbog pogubljenja po kratkom postupku 25 ruskih ratnih zarobljenika i osoba van sukoba", kao i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika", izjavila je šefica misije UN za nadgledanje poštovanja ljudskih prava u Ukrajini, Matilda Bogner.

Po njenim riječima, UN imaju podatke o ukrajinskom pogubljenju Rusa, često odmah poslije zarobljavanja na bojnom polju.

UN znaju za pet istraga Kijeva o 22 žrtve, ali ne znaju da li je bilo krivičnog gonjenja počinilaca tih zločina, dodala je ona.

S druge strane se zna za pogubljenja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika "ubrzo poslije njihovog zarobljavanja", i da je 11 egzekucija sprovela ruska paravojna grupa Wagner, a ostala ruske snage.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kijev i Moskva se međusobno optužuju za maltretiranje zatvorenika što predstavlja ratni zločin.

U izvještaju misije UN za praćenje poštovanja ljudskih prava tvrdi se da su pripadnici ukrajinskih oružanih snaga podvrgavali ruske ratne zarobljenike prijetnjama smrću, simulacijama pogubljenja ili prijetnjama seksualnim nasiljem.

U nekoliko slučajeva, premlaćivanja su bila "čisto osvetnička", navodi se u izvještaju.

Izvještaj takođe osuđuje zlostavljanje koje su pretrpjeli ukrajinski ratni zarobljenici od ruskih snaga, uključujući mučenje, uskraćivanje liječenja koje je ponekad rezultiralo smrću, seksualno nasilje i uskraćivanje pristupa vodi i hrani.

federalna.ba/Beta

Rusija Ukrajina Ujedinjeni narodi
Josep Borrell Ukrajina Južna Koreja
0 03.06.2023 15:07
Indonezija Ukrajina Rusija
0 03.06.2023 12:58
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija
0 03.06.2023 09:40
Moskva Rusija dronovi Ukrajina
0 02.06.2023 22:22