Ukrajina usvojila sankcije Iranu, savezniku Rusije
(Izvor: Pixabay)

Ukrajina usvojila sankcije Iranu, savezniku Rusije

Ukrajinski poslanici usvojili su danas nacrt rezolucije o sankcijama Iranu, zemlji optuženoj da snabdijeva oružjem Rusiju za njenu invaziju, a time je označen raskid veza između Kijeva i Teherana.

"Ta rezolucija sinhronizuje ukrajinske sankcije sa akcijama cijelog civilizovanog svijeta na putu potpune izolacije Irana", navodi se u saopštenju ukrajinskog parlamenta.

Paket sankcija uključuje zabranu vojne trgovine sa Iranom, zaustavljanje tranzita takve robe kroz Ukrajinu i "prekid ekonomskih i finansijskih obaveza u korist iranskih stanovnika".

Tekst još mora da potpiše predsjednik Vladimir Zelenski da bi bio proglašen, što je formalnost jer je Zelenski tu rezoluciju sugerisao parlamentu, na prijedlog Savjeta za bezbjednost i odbranu.

Iran je blizak partner Rusije. Kijev i Zapad optužuju Iran za snabdijevanje oružjem koje Moskva koristi za svoju invaziju na Ukrajinu, uključujući eksplozivne bespilotne letjelice Šahed.

"Današnji Iran je teroristički režim koji predstavlja prijetnju Evropi i Bliskom istoku", napisao je u nedjelju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak na Twitteru.

Njegova poruka uslijedila je poslije velikog napada dronom na glavni grad Ukrajine.

"Teheran je postao ključni saveznik Moskve u ovom ratu, namjerno je snabdijevajući oružjem za napade na gradove", rekao je Podoljak.

Zelenski se obratio se iranskom narodu u video snimku prošle nedjelje, rekavši da "Šahed svake noći teroriše Ukrajinu".

federalna.ba/Beta-AFP

Ukrajina Iran