Uhapšeno više od 1.800 muškaraca zbog braka sa maloljetnicama
(Izvor: Ilustracija)

Uhapšeno više od 1.800 muškaraca zbog braka sa maloljetnicama

Policija indijske države Asam uhapsila je više od 1.800 muškaraca zbog braka sa maloljetnim djevojkama, čime je pokrenuta akcija koju je glavni ministar Asama Himanta Bisva Sarma nazvao početkom kontinuiranog gušenja te prakse.

On je za Reuters izjavio da je policija sinoć započela hapšenja i da se očekuju dodatni postupci, uključujući protiv lica koja pomažu da se takvi brakovi registruju u hramovima i džamijama.

"Brakovi sa djecom su glavni razlog dječije trudnoće, koja je odgovorna za veliku stopu smrtnosti majki i novorođenčadi", rekao je Sarma.

Hapse se  muškarci svih vjera i iz svih slojeva društva, od hindusa, hrišćana i lemenskih ljudi i članova drugih zajednica. Sarma je dodao da su vlasti Asama pokrenule slučajeve u vezi sa nedozvoljenim brakovima protiv ukupno 4.004 ljudi.

Brak sa maloljetnicima je protivzakonit u Indiji, ali se taj zakon otvoreno krši.

UN procjenjuju da je Indija zemlja sa najvećim brojem maloljetnih djevojaka koje se udaju u svijetu, sa oko 223 miliona takvih slučajeva. Agencija UN za zaštitu djece /UNICEF/ saopćila je da se svake godine u Indiji uda gotovo milion i po maloljetnih djevojaka.

federalna.ba/Srna

Indija UNICEF