Uhapšeno pet Ukrajinaca na Ilidži zbog otmice Sirijca
(Izvor: Fena/MUP KS)

Uhapšeno pet Ukrajinaca na Ilidži zbog otmice Sirijca

Na Ilidži je u četvrtak uhapšeno pet Ukrajinaca zbog otmice muškarca, državljanina Sirije. Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju tog krivičnog djela, saopćeno je iz MUP-a. 

Policijska uprava Ilidža obaviještena je u četvrtak oko 15.40 sati, da je na kružnom toku u naselju Pejton (Ilidža) više osoba fizički napalo jednog muškarca, kojeg su potom nasilno smjestili u vozilo kombi i uputili se u pravcu Blažuja. 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su operativnim radom na terenu pronašli predmetni kombi "ford", u samouslužnoj autopraonici na području ulice Plandište i muškarca, D.D., državljanina Ukrajine, koji se može dovesti u vezu s  događajem. 

Nedugo zatim, u ulici Plandište, policijski službenici pokušavaju zaustaviti motorno vozilo "škoda" u kojem su se nalazile osobe od interesa. Vozač vozila odbija naredbu za zaustavljanje i nastavlja vožnju u pravcu Vrela Bosne. Na izletištu Vrelo Bosne, policijski službenici zatiču vozilo, dok su osumnjičeni bijeg nastavili pješke.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo djelo je okvalifikovao kao Protivpravno lišenje slobode (član 179. KZ FBiH), a zbog sumnje u počinjenje ovog krivičnog djela, slobode su lišeni: Y.L. (2005), Y.H. (2003), O.I. (1985), D.D. (2004) i A.M. (2005), svi iz Ukrajine.

Prethodno, policijski službenici su locirali objekat u kojem je protivpravno bio zadržan muškarac A.E.A., državljanin Sirije. Uz pratnju policijskih službenika, prebačen je na KCUS na ljekarski pregled, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede. Policijski službenici su izvršili pretres kuće, te je pronađeno vatreno oružje - jedan pištolj.

federalna.ba/Fena

Ilidža Sirijac otmica MUP KS