Uhapšeno 37 članova kriminalne grupe kojom je iz zatvora rukovodio državljanin BiH
(Izvor: Screenshot/MUP RH)

Uhapšeno 37 članova kriminalne grupe kojom je iz zatvora rukovodio državljanin BiH

Uhapšeno je 37 pripadnika kriminalne grupe sa zapadnog Balkana, kojom je iz zatvora rukovodio državljanin BiH /37/, a zaplijenjeno je 135.000 eura i 23 kilograma droge, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

u međunarodnoj policijskoj akciji u koordinaciji sa Europolom zaplijenjeno je 15 kilograma kokaina i osam kilograma heroina, četiri pištolja i 2.000 metaka, kao i nekoliko lažnih pasoša i ličnih karata, navode iz hrvatskog MUP-a.

U Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Holandiji, Italiji, Belgiji i Njemačkoj juče je sprovedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande pod vodstvom državljanina BiH, koji trenutno služi četverogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražni organi uspjeli su otkriti da je ova osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije.

Među objektima koji su pretraženi nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Holandiji koja se koristila za skladištenje kokaina, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i BiH gdje je čuvana droga, vatreno oružje i eksplozivi.

Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodila hrvatska policija u okviru operativne radne grupe "Balkanski kartel".

Obavještajna mjera koju je sproveo Europol na osnovu šifrovanih aplikacija za komunikacije "Sky", "Anom" i "Encrochat" otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu grupu "Balkanski kartel" koja okuplja istražioce iz cijele Evrope i svijeta sa ciljem efikasnijeg reagovanja.

Osim rušenja ove mreže, aktivnosti sprovedene u okviru ove radne grupe nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana.

U nastavku rada radne grupe očekuju se i dalji rezultati.

federalna.ba/Srna

Hrvatska hapšenje
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Hrvatska
0 23.05.2024 22:28
Rusija hapšenje general mito
0 23.05.2024 10:41
SIPA Pale hapšenje
0 22.05.2024 12:16
Zlatko Dalić spisak igrača Hrvatska
0 20.05.2024 13:53
Hrvatska Slaven Galić posjeta
0 20.05.2024 13:10