videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Ugrožen opstanak proizvođača mesa i mlijeka SBK

Zbog enormnog poskupljenja stočne hrane i repromaterijala, proizvođači mlijeka i mesa sa područja Srednjobosanskog kantona od otkupljivača traže povećanje cijene mlijeka, a od nadležnih promjenu politike poticaja. Kažu, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, biće primorani na obustavu isporuke i ukidanje stočnog fonda.

Iako tek dvadesetpetogodišnjaci, Ermin i Amina Hodžić iz Kiseljačkog naselja Bilalovac posljednjih pet godina registrovani su poljoprivredni proizvođači, od čega njihova porodica živi. Kažu, dokaz su kako se uz veliki trud i posao koji voliš, na ovim prostorima može lijepo živjeti. No, suša i pandemija, te poskupljenja repromaterijala, donijeli su probleme s kojima se ove godine teško mogu izboriti sami. Već su primorani smanjiti broj grla.

„Ljetni period radimo sir, mlijeko, a zimski period hranimo telad, znači proizvodimo domaće meso. Teško je prodat, teško je uradit, teško je sve. Mi volimo ovaj poso, samo nam treba potpora, da nam neko bar malo pomogne“, kazala nam je Amina Kadrić, poljoprivredni proizvoač.

„Da nam pomognu ovim poljoprivrednicima ovdje. Malo sam moro smanjit' zbog ove hrane i zbog ove godine, što je loša godina za kukuruznu silažu i za sijeno i za ostalo“, kaže Ermin Kadrić, poljoprivredni proizvođač.

Uz lošu godinu i enormna poskupljenja stočne hrane, proizvođačima mesa sa ovog područja problem predstavlja i uvozni lobi, zbog čega je domaćih tovnih junadi, kažu, sve manje.

„Mi imamo par otkupljivača, koji, ne bi mogli za njih proizvesti kolko oni uzimaju. Međutim, takva je situacija kod nas da ljudi uvoze, lobiji su nas uvozni najviše uništili. Tako da smanjuje se obim proizvodnje“, tvrdi Amir Bulut, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

Zbog svega su od otkupljivača zatražili povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka za 20 %, a od kantonalnih vlasti, više razumijevanja pri kreiranju budžeta za narednu godinu, odnosno 1 % sredstava za podršku poljoprivredi. Zahtjevaju i da 15 miliona maraka Vlade Federacije, planiranih za saniranje ovogodišnjih šteta, bude usmjereno isključivo primarnoj proizvodnji.

„Na nivou Federacije otprilike uplatom PDV-a preko 40 miliona samo mlijeko i meso donesu, gdje su povrtlarski proizvodi i to. I zahtjevamo da nam se vrati jedan određen dio. Ako Vlada Federacije ne intervenira, ministarstvo poljoprivrede, Kantonalna ministarstva, ako se ne budu uključili u ovo, doći će do gašenja“, pojašnjava Amir Bulut, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

A to bi značilo i gašenje velikog broja radnih mjesta. A srednjobosanski poljoprivrednici, kažu, ne traže milostinju, jer više od 23 miliona litara mlijeka koje godišnje proizvedu na ovom području, daje im za pravo da od države traže podršku, da bi živjeli od vlastitog rada.

federalna.ba/Adisa Alić

SBK proizvođači mlijeka i mesa opstanak
SBK obrazovanje upis upis učenika
0 21.06.2022 20:45
Krug 99 SBK Avdo Avdić
0 19.06.2022 17:52
SBK Srednjobosanski kanton budžet proračun
0 16.06.2022 17:21
SBK štrajk medicinski radnici
0 16.06.2022 15:54
malinari maline SBK Vitez
0 14.06.2022 19:58
štrajk zdravstveni radnici SBK
0 13.06.2022 11:21