Prilog: Indira Šehić

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zahtijeva od visokog predstavnika smjenu Lidije Bradara - nezadovoljni reakcijom OHR-a

Dario Kordić osuđen je pred Haškim tribunalom na 25 godina zatvora. Ali, nakon odslužene dvije trećine kazne, tačnije nakon 17 godina, pušten je na slobodu. Na uslovnoj slobodi bio je do 2022. godine. Proglašen je krivim zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve. Danas, stav Lidije Bradare, predsjednice Federacije BiH, jeste da je Kordić “prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu i ne krije njihove prijateljske veze.

Bradara ističe kako se svoje prošlosti ne stidi kada govori o čuvenoj fotografiji sa zločincem Kordićem, a na kojoj se nalaze najistaknutiji članovi HDZ-a - lider stranke Dragan Čović, aktuelna predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i član kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara. Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida šokiran je ovakvom izjavom:

„Na osnovu izjave koju je dala predsjednica Federacije, gdje je duboko uvrijedila žrtve iz Ahmića govoreći o tome da je Dario Kordić, samim tim što je odslužio zatvorsku kaznu, faktički skinuo sa sebe teret ratnog zločinca, što je provokacija i prava i samih žrtava.“

Ova izjava je šokantna za sve koji su u Ahmićima izgubili svoje najmilije. Kordićev izlazak iz zatvora neće vratiti živote 116 osoba, niti će ona tromjesečna beba ove godine proslaviti svoj 30. rođendan da on nije naredio i komandovao napad na Ahmiće u zoru 16. aprila. Murat Tahirović:

 „Zato smo zatražili da se to konačno sankcioniše, a da se smijeni predsjednica Federacije kako bi se dalo do znanja svim drugima da takvo ponašanje u budućnosti se neće tolerisati i, na neki način da visoki predsjednik primijeni ono što je njegov prethodnik uveo u Zakon o krivičnom postupku BiH.“

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata ’92-‘95, “16. april” Ahmići, zahtijeva od visokog predstavnika donošenje odluke o smjeni Lidije Bradare i zabranu obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

OHR je odlučio reagirati na društvenim mrežama:  

“Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost”.

Saopćenje Ureda visokog predstavnika kojim pojašnjava predsjednici Federacije BiH šta znači presuda više liči na ukor nekom nedoraslom, a ne jasno i čvrsto opredjeljenje provođenja vlastitih odluka, saopćili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

 

OHR Lidija Bradara Federalni radio Udruženje žrtava i svjedoka genocida
sport Federalni radio
0 25.05.2024 23:30
Vijesti u 22 Federalni radio
0 25.05.2024 22:34
Federalni radio Vijesti u 17
0 25.05.2024 18:28
sport Federalni radio
0 25.05.2024 18:21
sport Federalni radio
0 24.05.2024 23:51
Vijesti u 22 Federalni radio
0 24.05.2024 21:46