videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Zeničko pozorište i u pandemiji ponudilo bogat repertoar, ambiciozni planovi i za 2022.

Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru propisanih epidemioloških mjera uložio je svoj maksimum kako bi publici, kako odraslim tako i djeci, ponudili bogat repertoar uz postojeće, ali i nove premijerne predstave.

U vremenu zatvorenosti, pozorište ima značajnu ulogu i za očuvanje mentalnog zdravlja stanovništva, jer relaksacija uz dobru predstavu ima višestruke prednosti.

Koliko nam je zaista potrebna umjetnost, nakon prvog vala pandemije i potpunog zatvaranja, govori činjenica da je publika u prošloj godini, kada su mjere već bile malo opuštenije zauzela sva dozvoljena mjesta na svim događajima u Bosnaskom narodnom pozorištu Zenica, hramu kulture srednje Bosne. Pri tom su nastavili dobru praksu saradnje sa centrima kulture iz svih općina i gradova ZDK-a.

"Uprkos tim mjerama uspjeli smo u 2021. godini da realizujemo šest premijernih izvedbi, odigrali smo 120 repriznih predstava, naših dvadesetak gostujućih predstava smo imali u ovoj godini, 40-ak programa, koncerata, izložbi, promocija itd.", istakao je Elvir Škiljo, šef marketinga i prodaje u BNP Zenica.

"BNP Zenica je i ove godine bilo jako prisutno na regionalnim festivalima, na domaćim festivalima, tako bih izdvojio učešće na festivalu u Brčkom, na festivalu u Užicu, festivalu u Subotici. Potom na festivalu Bh. drame, čiji je BNP Zenica i osnivač i veliki niz nagrada koje smo osvojili s našom predstavom 'Sedam strahova'", navodi direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović.

Prepoznatljivost Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog pozorišta je osim umjetničkog, rad i u pedagoškom smislu. Svojim angažmanom i požrtvovanošću nastavili su dramski studio, a radili su u veoma teškim uslovima pandemije, uz saglasnost roditelja. Odgoj, sticanje socijalnih i kulturnih navika, stvaralački scenski rad sa najtalentovanijim, stvorili su vrhunske umjetnike, ali i profesionalce iz drugih oblasti života.

"Od početka, od prve radionice koju posjete radimo na govoru, držanju, na samopouzdanju, na kolektivnom radu, tako da se ta djeca kad prođu taj proces rada s nama, a mi smo im prvo prijatelji, pa tek onda pedagozi, pa tek onda glumci, pa tek onda rukovoditelji, direktori itd., kad prođu taj ciklus rada s nama zaista dobiju neko samopouzdanje", kazala je  Ermina Nišić, rukovoditeljica DOLS u BNP-u. 

Iako je pandemija značajno oštetila normalno teatarsko funkcionisanje, zbog ograničenog broja posjetitelja smanjeni su i prihodi. Međutim, navika organizovanja zoom konferencija i mogućnost organizovanja događaja online gledaju kao prednost koju je moguće koristiti i nakon pandemije.

"Ono što je naučeno i što se koristi jesu dakle sastanci, radni sastanci, organizacijski sastanci koje je sada moguće uraditi putem interneta zapravo i prije je bilo moguće ili se nije koristilo u tolikoj mjeri. Sada je to puno brže, a nekad mi se čini puno lakše puno jednostavnije", dodaje Mijatović. 

I u ovoj godini ostaju ambiciozni planovi produkcije predstava za djecu i odrasle uz nadu da će i epidemiološka situacija biti znatno povoljnija.

federalna.ba

BNP Zenica pozorište
Kroz proces 10.6.93 pozorište kazalište Pozorišne igre Bosne i Hercegovine Hrvatsko narodno kazalište Mostar Mostar BiH
0 07.07.2022 20:16
kultura pozorište Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica 2022
0 11.06.2022 21:02
Festival bosanskohercegovačke drame zenicatrans BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica
0 05.06.2022 21:38
kultura pozorište Zenica BiH
0 05.06.2022 10:41
Festival bh. drame Zenica BNP Zenica
0 02.06.2022 18:11