U Tuzli predstavljen roman akademika Dževada Karahasana 'Uvod u lebdenje'
(Izvor: Fena/JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona)

U Tuzli predstavljen roman akademika Dževada Karahasana 'Uvod u lebdenje'

Na otvorenoj sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održano je “Književno veče sa Dževadom Karahasanom” na kojem je premijerno predstavljen i njegov roman “Uvod u lebdenje”, u izdanju Izdavačke kuće Connectum.

Roman je nastajao skoro četvrt vijeka, a radi se, kako je akademik Karahasan pojasnio, o ratnoj priči uglednog pjesnika i njegovog prevodioca u Sarajevu tokom 1992. godine.

- Inače pišem sporo i rad na mojim knjigama traje jako dugo. Često kažem da se knjigama ne žuri, ali priznajem da nijedna moja knjiga nije tako dugo čekala kao ova. Prve epizode sam počeo pisati u oktobru 1998. godine i shvatio da to još uvijek nije zrelo. Likovi koje sam morao uvesti još uvijek su govorili mojim glasom, a ne svojim i dok je to tako ja ne pišem - kazao je Karahasan.

Onda je nakon više od sedam mjeseci, jednog dana počeo pisati, i kako kaže, “kao da sam jučer stao i evo u januaru sam je napokon završio”.

Magistrica komparativne književnosti i informacijskih nauka Emina Adilović je pojasnila da je to na nekin način programska knjiga, koja sažima sve dosadašnje ideje i tehnike autora, kao i teme kojima se do sada bavio, ali da to nije ponavljanje nečega što je nastalo prije, nego sasvim jedna nova knjiga koja temi rata pristupa na doista skrajnut i neobičan način.

- Pristup, odabir likova, tempo pripovjedanja nešto što tu knjigu čini specifičnom i kao takvom vrijednom čitanja – naglasila je ona.

Manifestacija "Bh. književnost kroz književne večeri“ tokom ove godine ljubiteljima pisane riječi u tuzlanskom BKC-u je donijela Poetsko veče sa Melidom Travančić, bajramske eglene sa Hadžemom Hajdarevićem, književno veče sa akademikom Abdulahom Sidranom i "Poeziju sevdaha“ dr. Enesa Kujundžića, saopćeno je iz JU BKC TK.

federalna.ba/Fena

kultura BKC Tuzla Dževad Karahasan Uvod u lebdenje
Večernji radio razgovori Federalni radio Dževad Karahasan
0 22.05.2023 18:02
Večernji radio razgovori Federalni radio Dževad Karahasan
0 22.05.2023 18:01
Sanjin Kodrić Dževad Karahasan
0 20.05.2023 13:25