videoprilog Azre Delmanović (Dnevnik 1) (Izvor: federalna.ba/Azra Delmanović)

U Tuzli održan klavirski recital španjolca Eduarda Ramireza Cardose

Kultura je, zbog pandemije koronavirusa, na ivici opstanka. Koliko je kulturnim radnicima neophodno da rade zbog egzistencije, toliko je ljudima potrebno kulturnih dešavanja da bi pobjegli od sive svakodnevice. Upravo zbog toga je svako kulturno dešavanje, bez obzira koliko ljudi bilo, od izuzetne važnosti. Nesvakidašnji kulturni doživljaj sinoć su imali Tuzlaci na klavirskom recitalu španjolca Eduarda Ramireza Cardose.

Sve se može kad' se hoće, kaže nam Maira Isaković koja je zaslužna za to što je Tuzla sinoć ugostila pijanistu Eduarda iz Španije. Maira i Eduardo su se upoznali sasvim slučajno u Španiji kada je krenula njihova saradnja. Ljubav prema muzici prevazišla je sve prepreke, što je rezultiralo klavirskim recitalom za tuzlansku publiku.

„Na početku nismo bili baš sigurni da li ćemo uopšte uspjeti jer evo znate kakva je situacija, ali eto na kraju smo uspjeli i drago nam je“, kaže Maira Isaković, violinistica iz Tuzle.

„Upoznali smo se u Omladinskom orkestru na Kanarskim otocima. Tamo smo zajedno svirali, Maira violinu, a ja klavir. Tako se rodila ideja da sviramo skupa i da napravimo koncert u Tuzli“, priča nam
Eduardo Ramirez Cardoso, pijanista iz Španije.

Veliko je ovo iskustvo za dvoje mladih muzičara, kažu nam naši sagovornici. Međunarodna saradnja je od izuzetnog značaja jer se tako pomjeraju granice djelovanja te otvar prilika za sticanjem novog znanja.

„Mislim da je puno lakše nego u bilo kojim drugim zanimanjima, pogotovo zato što čak i kad je jezična barijera, i to se prevlada lako. Ali je veliko jedno iskustvo zato što veliki muzičari dolaze iz cijele Evrope i cijelog svijeta i jako je dobro upoznati ljude koji dolaze s različitih strana“, smatra
Maira Isaković, violinistica iz Tuzle.

Koncert je održan u velikoj sali BKC – a u Tuzli uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite. Iako u manjem broju, posjetitelji nisu krili oduševljenje, a ovi ambiciozni muzičari nam kažu da ovdje neće stati te da ih čeka još mnogo zajedničkih nastupa u zemljama širom svijeta.

federalna.ba/Azra Delmanović

koncert tuzla