videoprilog Prijatelja Srebrenice (Dnevnik 2)

U Srebrenici održana konferencija ‘Pravda i sjećanje: refleksije na osuđujuću presudu Radislavu Krstiću’

Presude i svjedoci. Koliko je važan glas svjedoka genocida - pokazuju brojne presude. Osnaživanje njihovog svjedočenja u fokusu je konferencije pod nazivom “Pravda i sjećanje: refleksije na osuđujuću presudu Radislavu Krstiću”, koju je organizovao Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Radislav Krstić prva je osoba koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio za genocid u Srebrenici i izrečena mu je kazna od 35 godina zatvora. Pravde ne bi bilo bez svjedočenja onih koji su preživjeli genocid.

Danas su svoja potresna iskustva iz jula ‘95. godine ponovo podijelili preživjeli Mirza Bašić i Fahrudin Muminović. Fahrudin je imao nepunih sedam godina kada je zajedno sa svojim ocem odveden na strijeljanje.

“Osjećao sam se dobro. Prije nego sam ušao u salu i došao na red da pričam, razmišljao sam o tome šta ću da ispričam. Ispričao sam samo kratko, nisam mogao čitavu priču ispričati”, kaže Fahrudin.

“Govorio sam na panelu svjedočenja. Govorio sam ono što sam preživio kao petnaestogodišnjak padom Srebrenice, u julu 1995. godine. Bilo je jako teško danas ovdje u Srebrenici”, istakao je Mirza.

Konferencija je održana s ciljem osnaživanja glasova preživjelih, ali i isticanja važnosti njihovih svjedočenja u procesu kulture sjećanja. Među govornicima su bili i priznati stručnjaci iz oblasti političkih i historijskih nauka. Oni su istakli da je presuda Radislavu Krstiću važna sa stanovišta pomirenja i pravde.

"Presude nisu nešto što odmah na jedan neposredan način proizvedu tektonske promjene u smislu odnosa društva, u smislu negatora genocida, negatora zločina prema tom pitanju, jer je 20 godina kratak rok. Ali ova presuda ima dugoročan efekat, jer je konstituirala proces u kojem se moglo istraživati i donositi nove presude”, naglasio je Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka UNSA.

Presuda Krstiću donesena je 2001. godina i bila je prekretnica u procesu pravde i suočavanja s prošlošću te je ključna za razumijevanje genocida u Srebrenici, poručeno je. Memorijalni centar Srebrenica-Potočari će nastaviti neumornu borbu protiv negiranja genocida. Konferencija je okupila svjedoke, žrtve genocida, stručnjake pravnih, političkih i istorijskih oblasti, ali i mlade studente pravnih fakulteta iz Sarajeva, Tuzle, Viteza i Zenice.

federalna.ba

Srebrenica žrtve genocida genocid Radislav Krstić