U Singapuru izvršena druga smrtna kazna u tri sedmice
(Izvor: Reuters)

U Singapuru izvršena druga smrtna kazna u tri sedmice

U Singapuru je danas pogubljen vješanjem još jedan građanin zbog trgovanja kanabisom, što je drugi slučaj u tri sedmice, uprkos pozivima grupa za ljudska prava i Ujedinjenih nacija (UN) da se prekinu izvršenja smrtne kazne vezana za trgovinu drogom.

Tridesetsedmogodišnji muškarac pogubljen je pošto je njegov posljednji pokušaj da se na sudu ponovo otvori njegov slučaj odbačen jučer bez saslušanja, rekla je aktivistkinja Kokila Annamalai iz grupe Transformativna pravda, koja se zalaže za ukidanje smrtne kazne u Singapuru.

Pogubljeni čovjek kome nije navedeno ime pošto je porodica tražila da se poštuje privatnost, bio je u zatvoru sedam godina i osuđen je 2019. za prodaju oko 1,5 kilograma kanabisa, rekla je ona. Pokušaj da se ponovo otvori njegov slučaj bio je zasnovan na DNK dokazima i otiscima prstiju koji su ga vezivali za mnogo manju količinu droge, dozvoljenu da se ima u posjedu, ali je sud to odbio, dodala je ona.

Prema zakonima u Singapuru, za trgovanje sa više od 500 grama kanabisa može da se dobije smrtna kazna. "Ako se ne udružimo i ne zaustavimo ovo plašimo se da će ovo ubijanje da se nastavi u sedmicama i mjesecima kojji dolaze", rekla je ona. Oko 600 zatvorenika se nalaze u zatvoru i čeka na izvršenje smrtne kazne, uglavnom za prijestupe vezane za drogu, dodala je aktivistkinja za ljudska prava.

U Singapuru je prošle godine pogubljeno 11 ljudi zbog prijestupa vezanih za drogu, poslije dvogodišnjeg pauze u vrijeme pandemije kovida.

Prije tri sedmice Tangaraju Suppiah (46) pogubljen je vješanjem u prvoj izvršenoj smrtnoj kazni ove godine zbog krijumčarenja kilograma kanabisa, iako nije uhvaćen sa drogom. Tužioci su rekli da su telefonski brojevi utvrdili da je osoba koja je koordinisala isporuku droge, što je on negirao. 

Grupe za ljudska prava, UN, britanski milijarder Richard Branson i mnogi drugi, pozivaju Singapur da prekine sa pogubljenjima vezanim za prijestupe oko droge, navodeći da je smrtna kazna neefikasna kao sredstvo odvraćanja. Međutim, vlasti u Singapuru navode da svi zatvorenici imaju fer suđenja i da smrtna kazna ostaje dio njihove sveobuhvatne strategije sprečavanja trgovine drogom.

Amnesty International je saopštio da je Indonezija sprovela 112 pogubljenja vezanih za drogu u 2022, poslije prekida od nekoliko godina. Za razliku od njih susjedni Tajland legalizovao je kanabis dok je Malezija ukinula obaveznu smrtnu kaznu za teška krivična djela. 

federalna.ba/Beta

Singapur droga smrtna kazna
Singapur predsjednički izbori
0 01.09.2023 09:30
Ekvador ubijstvo droga
0 11.08.2023 10:35
Robert Bowers sinagoga smrtna kazna
0 02.08.2023 22:19
Singapur pogubljenje žena
0 28.07.2023 07:46