videoprilog Emine Smajlović (Dnevnik 3)

U Sarajevu održan skup o položaju i statusu Bošnjaka u regiji

Politički predstavnici Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova okupili su se danas u Sarajevu na sastanku o temi „Položaj i status Bošnjaka u regiji“, a koji je organizovao predsjednik Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Konaković je izjavio da su razgovarali o evropskim integracijama, kao zajedničkom interesu Bošnjaka u regiji, uz poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja regije, te da su dogovorili da će se tako sastajati barem dva puta godišnje.

Novinarima se nakon završenog skupa obratio i Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja iz Srbije, koji je naglasio značaj ovakvih okupljanja.  

- Iz tih naših susreta će se izroditi dogovori, međusobne podrške, saradnje. Kao bošnjački narod imamo mnogo problema koje moramo da rješavamo i to je naša teme. Nisu nam teme nikakvi, ničiji sabori i druge vrste okupljanja, niti smo to pitanje upošte tretirali na ovom sastanku  - dodao je Zukorlić.  

Emilija Redžepi, potpredsjednica Vlade  Kosova, također je ocjenila da su imali dobar i konstruktuivan sastanak sa svim političkim liderima i unutar BiH koji su se odazvali skupu i iz regiona.  

- Kao neko ko je inicijator naše zajedničke deklaracije o povezivanju Bošnjaka u regionu i kao neko ko je sudionik u cijelom tom procesu sa porukom mira, stabilnosti, sigurnosti i harmonije, zajedničkog suživota sa svim nacionalnim i etničkim grupacijama gdje god mi Bošnjaci živjeli, danas sam tu da podržim inicijativu Konakovića, zato što smatram da smo kao politički predstavnici Bošnjaka, ma gdje mi živjeli u regionu Zapadnog Balkana, u obavezi prema svom narodu da po pitanju nacionalnog identiteta, naše kulture, tradicije, religije, budemo jedinstveni i solidarni – istakla je Redžepi dodajući da se neka od bitnih pitanja za Bošnjake na Kosovu odnose  na popis stanovništva, te ukidanje viznog režima.    

Sevlid Hurtić, ministаr za ljudska prava i izbjeglice BiH, naglasio je značaj ovakvih okupljanja za razmatarnje svih aktulenih pitanja, dodajući da vjeruje da će se toj incijativi pridružiti i druge stranke.  

- Razgovarali smo i tome da je bosanski jezik priznat u Srbiji, a nije u entitetu RS i mi ćemo pokušati da razgovaramo sa svim akterima da taj veliki  problem riješimo, kao što tražimo da se riješi u nekim kantonima gdje Srbi nemaju pravo na srpski jezik, ili Hrvati na hrvatski – izdvojio je Hurtić.  

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković je rekao da mu je čast su ovdje došli Bošnjaci iz regije, iz zemalja iz okruženja.

- U RS-u Bošnjaci teško žive, govorio sam i kao Srebreničan da bi se test bilo kakvog bošnjačkog jedinstva mogao testirati na jedinstvu u RS, tako što bi se našli na jednom zajedničkom sastanku i dogovorili oko jednog vitalnog pitanja, a to je kandidat za načelnika Općine Srebrenica. Poražavajuće je pričati o bilo kakvom jedinstvu, a da danas imamo tri, četiri ili više kandidata koje upravo probosanske stranke predlažu – rekao je Duraković dodajući da je taj problem iznio na današnjem sastanku.

Drugi problem o kojem je govorio tiče se odnosa prema tom skupu.

- Pojedini lideri stranka su optužili ove lidere stranka koji su se okupili danas ovdje da nemaju legitimitet da prave ovakve sastanke. Žao mi je što se ovo pokušalo osujetiti, ali naša slika ovdje pokazuje da želimo nešto uraditi – dodao je Duraković.

Predsjednik Narodnog europskog saveza Nermin Ogrešević naglasio je kako u budućnosti na skup treba pozvati i člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka.

- Trnovit je put pred nama, ne možemo osuđivati one koji nisu došli, moramo raditi na tome da povežemo Bošnjake. Ako budemo strpljivi u ovom procesu mislim da možemo puno toga napraviti – naveo je Ogrešević.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković Položaj i status Bošnjaka u regiji
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55
Marin Vukoja Elmedin Konaković
0 17.05.2024 20:06
Elmedin Konaković Peter Sijarto Oliver Varhelji Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 17.05.2024 17:16
Elmedin Konaković Ismail Zulfić Ismail Barlov
0 16.05.2024 20:36