U Sarajevu naredne sedmice izložba s posvetom Izetu Sarajliću
(Izvor: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH)

U Sarajevu naredne sedmice izložba s posvetom Izetu Sarajliću

U Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ u ponedjeljak, 25. septembra 2023. godine biće otvorena izložba „Vrijeme je naše, ono će biti naš jedini saveznik“ autorice Tamare Sarajlić Slavnić, a u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, sa početkom u 13:00 sati.

Izložba se sastoji od 25 panoa, pisama koja su bh.pjesniku Izetu Sarajliću upućivana na njegovu kućnu adresu. U postavci se koriste orginalna pisma koja se nalaze ispod ploča od pleksiglasa. Uz izložbu je štampana publikacija od 182 strane, pod istim naslovom kao i izložba. Na izložbi je dat pregled arhiva orginalnih pisama, koje su od 1949. do 1998. godine Sarajliću književnici, umjetnici, književni kritičari, predstavnici pojedinih izdavačkih kuća, obožavatelji iz cijele Jugoslavije, kao i iz zemalja širom svijeta.

Pisma su prvi put izložena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercgovine u maju 2022. godine povodom obilježavanja godišnjice Sarajlićeve smrti. Pisana su na našim jezicima kao i na engleskom, njemačkom, ruskom, holandskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, francuskom, španskom, italijanskom, poljskom. Pisma koja će biti prezentirana javnosti nalaze se u privatnom vlasništvu porodice, pet pisama su vlasništvo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i pohranjena su u zbirci “Izet Sarajlić”. Pisma su, između ostalih, slali: Ahmet Hromadžić, Desanka Maksimović, Gustav Krklec, fra Andrija Mikić, Miroslav Antić, Predrag Pelavestra, Josip Lešić, Dobriša Cesarić, Luko Paljetak, Bulat Okudzhava, Shanti Sadiquali, Pierre Oster, Jochen Kelter, Danuta Strazinska , Eva Stritmater, Gančo Savov, Reiner Kunze-Greiz, Mihael Lukonjin i mnogi, mnogi drugi.

Izet Sarajlić bio je jedan od najvećih bh. pjesnika. Rođen je u Doboju 16. marta 1930. godine. Djetinstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku. Po završetku II svjetskog rata prelazi u Sarajevo. Jedno vrijeme, uporedo sa studijama na Filozofskom fakultetu, bavio se novinarstvom, a najveći dio svog radnog vijeka proveo je u redakciji izdavačkog preduzeća “Veselin Masleša” za koje je uredio mnoga djela domaćih i stranih pisaca. U književnosti se javio još ga gimnazijalac 1948. godine. Objavo je više kniga poezije: “Sivi vikend”, “Minutu ćutanja”, “Ipak elegija”, “Vilsonovo šetalište”, “Stihovi za laku noć”, “Pisma”, “Nekrolog slavuju”, “Knjiga opraštanja”. Sabrana djela u tri toma izašla su mu 1998. godine. Izet Sarajlić je umro u Sarajevu 2002. godine.

federalna.ba/Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 

izložba