Prijem u povodu 75. godišnjice NATO-a i 20. godišnjice partnerstva BiH s NATO-om

Vrijednosti i principi na kojima je izgrađen SjevernoatlantskI savez (NATO) ostali su nepromijenjeni i jednako relevantni danas kao i prije 75 godina. Još uvijek se vodimo idealima slobode, demokratije i vladavine prava, poručeno je na prijemu organizovanom u Sarajevu povodom obilježavanja 75. godišnjice ovog Saveza.

NATO Štab Sarajevo organizovao je prijem povodom obilježavanja 75. godišnjice NATO Saveza.

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha kazala je u obraćanju prisutnima da su nakon Drugog svjetskog rata, slobodne zemlje Evrope i Sjeverne Amerike, u nastojanju da unaprijede političku i ekonomsku stabilnost u sjevernoatlantskom području, prepoznale da stvarni mir podrazumijeva više nego samo odsustvo rata.

"S ciljem da ostvare takav mir, sklopile su Sporazum kojim su se obavezale da će se agresiji suprotstavljati zajedno. Taj savez 12 zemalja postao je poznat pod imenom Organizacija Sjevernoatlantskog sporazuma ili kraće – NATO. Od tada, od trenutka kad je taj historijski sporazum potpisan 1949. u Washingtonu, NATO Savez obezbjeđuje mir i slobodu za svoje članice", istakla je McGaha.

Podsjetila je na riječi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberg koji je jedanput rekao: "Razlog zašto je NATO najuspješniji savez u historiji je to što je bio u stanju da se prilagođava promjenama u svijetu".

"A svijet se zasigurno promijenio od 1949. Posebno je u proteklih nekoliko godina svijet postao opasniji, ali je i NATO ojačao. Evoluirali smo kako bismo bili u stanju suprotstaviti se novim prijetnjama, tehnologijama i izazovima, i kod kuće i šire. Stekli smo i nove Saveznike – od 12 smo narasli do 32 suverene i nezavisne zemlje. Također smo proširili i naša partnerstva sa zemljama diljem svijeta", kazala je McGaha.

Kroz sve to, naglasila je, vrijednosti i principi na kojima je Savez izgrađen ostali su nepromijenjeni i jednako relevantni danas kao i prije 75 godina.

"Još uvijek se vodimo idealima slobode, demokratije i vladavine prava. Još uvijek smo ujedinjeni u želji da spriječimo rat i sačuvamo mir. I dalje dijelimo temeljno uvjerenje da smo zajedno jači, sigurniji i prosperitetniji, bilo kao Saveznici ili kao partneri. Za nas ovdje u Bosni i Hercegovini, to partnerstvo se i dalje produbljuje", poručila je McGaha.

Navela je da je tokom 20 godina otkad je misija SFOR-a ustupila mjesto NATO Štabu Sarajevo, vrijedan i posvećen tim stručnjaka, i onih koji nose uniformu i civila - iz BiH i zemalja širom Saveza – zajedno radi u cilju ostvarenja boljeg života za građane BiH.

"Na našem novogodišnjem prijemu ove godine imali smo priliku odati priznanje nekolicini pojedinaca koji su doprinijeli u ostvarivanju naših rezultata tokom prošle godine. Danas želim iskoristiti priliku da se zahvalim i hiljadama onih koji su u proteklih 20 godina pomogli da naše partnerstvo bude ono što je danas: od NATO Štaba Sarajevo i Saveznika koji podržavaju naš rad do muškaraca i žena u odbrambenim i sigurnosnim institucijama BiH čiji svakodnevni napori pomažu da BiH bude sigurnija", istakla je McGaha.

Prema njenim riječima, zemlje koje su se tokom prethodnih 75 godina pridružile Savezu vrlo dobro znaju da reformski proces koji vodi dostizanju standarda NATO-a nije ni brz ni lak.

"On zahtijeva vrijeme, resurse i, iznad svega, političku volju. Ali, nimalo ne sumnjam da bi sve te zemlje rekle da je proces vrijedan truda i da su zbog reformi koje su Saveznici proveli njihovi građane postali sigurniji, ekonomije jače, a demokratije otpornije nego ikad prije. To je ono za šta se NATO zalaže, za šta se zalagao 75 godina, i za šta će nastaviti zalagati u budućnosti", dodala je McGaha.

Prisutnima se obratio i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Izrazio je čast što prisustvuje prijemu kojim se obilježava 75. godina NATO Saveza i 20 godina partnerstva Bosne i Hercegovine sa Savezom.

"U 75 godina postojanja, NATO savez se razvio u najjači vojno-politički savez koji je postojao u historiji čovječanstva. Područje koje je bilo pod zaštitom NATO saveza nikada u posljednje 74 godine nije pretrpjelo agresije. Upravo iz tog razloga, u cilju zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, naša zemlja teži ka članstvu u ovaj Savez. Danas obilježavamo i 20 godina saradnje naše zemlje i NATO saveza. U tih 20 godina, naše Oružane snage napravile su veliki iskorak u profesionalnom razvoju, izgradnji kompetencija, a najviše zahvaljujući programima edukacije, obuke i vježbe", kazao je Helez.

Podsjetio je da je NATO savez u zvaničnim istupima naveo da bi Bosna i Hercegovina u maju ove godine mogla dobiti status kandidata za pristupanje Savezu.

federalna.ba/AA

NATO godišnjica NATO štab Sarajevo
zločin Zaklopače djeca ubijena godišnjica
0 16.05.2024 09:35
NATO štab Sarajevo Matthew A. Valas Zukan Helez Christian Schmidt
0 10.05.2024 11:09
Brčko distrikt BiH godišnjica stradanje Hrvata
0 09.05.2024 10:04